Hopp til innhold

Har lyst ut stillingen fire ganger: Nå gjør kommunen dette

Flere småkommuner sliter med å rekruttere kommunepsykolog. I Flesberg bruker de humor i et forsøk på å tiltrekke seg gode søkere.

Ordfører Oddvar Garaas i psykologstolen.

Ordfører i Flesberg, Oddvar Garaas, trår til for å forsøke å rekruttere ny kommunepsykolog.

Foto: Flesberg kommune/Akari

Alle kommuner skal ha psykolog – uten unntak. Det ble lovfestet i 2020.

Stillingen som kommunepsykolog i Flesberg har stått ledig en stund.

Faktisk er den lyst ut fire ganger uten hell.

Nå har kommunen gjort grep for å øke oppmerksomheten rundt stillingen i et forsøk på å tiltrekke seg gode søkere.

Ordføreren i Flesberg, Oddvar Garaas, håper videoen kan bidra til at flere kvalifiserte folk søker på stillingen som kommunepsykolog.

Ordføreren i Flesberg, Oddvar Garaas, håper videoen kan bidra til at flere kvalifiserte folk søker på stillingen som kommunepsykolog (Video: Akari)

Lokker med humor

– Jeg tror vi trenger en som er flinkere på dette enn meg, sier Oddvar Garaas med en latterfull tone.

På kommunens Facebook-side kan man i flere videoer se ordfører Garaas prøve seg i rollen som psykolog, noe han selv innrømmer å være uegnet som.

Foran seg i en av videoene har han Monica Samuelsen, også ansatt i kommunen. Hun har tatt rollen som pasient som trenger kjærlighetsråd.

«Men herregud, erre' ikke bare å ta seg sammen 'a», sier Garaas til en gråtende Samuelsen.

Flere kommuner sliter

Det er ikke bare Flesberg kommune som sliter med å ansette. Alle kommuner skal ha en kommunepsykolog, men distriktene kan ha rekrutteringsproblemer, sier president i Norsk Psykologforening Håkon Kongsrud Skard.

– Vi opplever at det er utfordrende å rekruttere til isolerte stillinger i mindre kommuner. Psykologer ønsker gjerne et større fagmiljø når de søker jobber. Økonomiske vilkår spiller også en viktig rolle.

Håkon Kongsrud Skard, president Norsk psykologforening

Håkon Kongsrud Skard er president i Norsk Psykologforening.

Foto: Norsk psykologforening

Skard mener samarbeid mellom kommuner kan gjøre det lettere i ansettelsesprosesser.

– Hvis man klarer å gå sammen med sine nabokommuner og få frem at man ønsker å satse på psykisk helse gjennom et fagmiljø, så vil rekrutteringen gagnes av det.

Skard er imponert over at Flesberg kommune ikke gir opp jakta etter en god kommunepsykolog og er positiv til bruk av humoristiske virkemidler.

Les også Kirsti flytter fra Bodø til distriktskommune for å ta psykologjobben få vil ha

Kirsti Seljenes, psykolog

Vanskelig arbeidsmarked

Rådmann i Flesberg kommune Jon Gjæver Pedersen sier det er et svært vanskelig arbeidsmarked og påpeker at kommunen har flere ledige stillinger. Han er mer enn enig i at Garaas bør holde seg til rollen som ordfører, og at stillingen fortsatt er søkbar for mer kvalifiserte kandidater.

– Det er veldig vanskelig å rekruttere for tiden, noe som er grunnen til at vi har prøvd andre metoder for å skape litt blest rundt stillingen.

Les også Mental Helse: –Statsministeren ga sjuke falske forhåpninger

SKEPTISK: Leder i Mental Helse i Hedmark, Gry Halvorsen er redd statsministeren skaper falske forhåpninger, når hun i sin nyttårstale snakker om at alle kommuner nå skal ha psykolog, men flere har ikke klart å få dette til.

Viktig rolle

Oddvar Garaas sier at formålet med videoene er å få spredt budskapet om den ledige stillingen slik at de kan tiltrekke seg gode søkere til en viktig rolle.

– Det er vanskelige tider for mange og det er mye som påvirker oss. Vi har hatt en pandemi hvor folk har vært mye aleine. Vi trenger å ta vare på innbyggerne våre på alle måter. Derfor trenger vi en god psykolog.

Har videoene bidratt til flere søkere?

– Ingen har søkt enda, men det er fortsatt ikke for seint. Videoene er delt i hytt og vær, så nå håper vi at kvalifiserte folk søker på stillingen, avslutter Garaas.

Les også Slik mestrer du å være sosial igjen etter pandemien

ENDELIG TILBAKE