Hopp til innhold

Flere oversvømte kjellere i 2050

Seniorforsker ved Meteorologisk institutt: – Vann i kjelleren vil være et relevant scenario i fremtiden.

Oversvømt kjeller

VÅTT: I 2050 vil flere kunne oppleve oversvømmelse i kjelleren sin. Grunnen er et mildere og våtere klima som vil ramme bekker og elver.

Foto: Bendiksby, Mie Marie / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I dag legger Meteorologisk institutt frem klimastatus for 2014. Statusen gjelder vær og klima både nasjonalt og globalt for året som har vært. Den tar også for seg hvordan klimaet har endret seg og hvordan det vil kunne se ut i fremtiden.

I 2050 er været mildere og våtere enn i dag. Hans Olav Hygen, leder i avdelingen for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt, forteller at en av de mest konkrete konsekvensene vi vil merke av været er vann i kjelleren.

– Bekker og elver vil bli rammet av et vær med mer nedbør. Slik at den koselige bekken rett ved siden av huset kan få seg en kraftig byge som plutselig står rett gjennom kjellervinduet.

Les også:

Været i Norge forventes generelt å bli varmere, og på Østlandet forventes det at gradene vil stige mellom 1,5 til 3 grader varmere enn normalen. Som følge av varmen vil også snø i lavlandet bli en sjelden sak, forteller seniorforsker Hygen.

Kraftig økning i nedbør

Hans Olav Hygen

Hans Olav Hygen, leder i avdelingen for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt, forteller at vi kan forvente oss mye nedbør i fremtiden.

Foto: Bård Gudim

Hygen beskriver nedbørsmengden som den mest dramatiske endringen.

Ifølge Meteorologisk institutt forventes det en økning i nedbør på mellom 3 og 10 prosent i året.

– Økningen vil ikke komme jevnt over, men som kraftige nedbørshendelser som kan gi lokalt stor skade. Skadene vi kan snakke om da er blant annet oversvømmelse av veier, store skred og også oversvømmelse i kjellere, sier Hygen.

Les også:

Unormalt varmt i Drammens-området

I Drammen var det i 2014 et gjennomsnitt på 2,8 grader varmere enn normalen. Det finnes ikke en eneste måned i 2014 hvor Drammen har ligget på eller under normalen.

I februar i Drammen var det 6,5 grader varmere enn normalen. Det er helt ekstremt, mener Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Jeg vil anta at tallene fra 2014 er noe av det varmeste som har blitt registrert i løpet av tiden det har bodd mennesker i Drammens-området.

Selv om varmen og nedbøren også vil ramme Drammen i fremtiden, tror ikke seniorforskeren at det vil ramme Drammenselva.

– Det er fare for endring i flom, men store vassdrag som for eksempel Drammenselva vil ikke få vesentlig endring.