Hopp til innhold

Skal raskere kunne gi blodoverføring

Nå har luftambulansen som er stasjonert på Ål «kriseblod» med seg i lufta.

Luftambulanse

Vestre Viken omtaler tiltaket som helt avgjørende i livstruende situasjoner.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Som en av de første i landet kan dermed luftambulansen på Ål tilby blodoverføring på skadested eller på vei til sykehuset.

Såkalt «kriseblod» er blod av typen 0 rhesus minus. Det kan gis til alle personer.

Fagbioingeniør Ingeborg Oskam og avdelingsoverlege ved Hallingdal sjukestugu, Rune Rindal.

Avdelingsoverlege ved Hallingdal sjukestugu, Rune Rindal. Her sammen med fagbioingeniør Ingeborg Oskam.

Foto: Vestre Viken HF

– Hallingdal er en region med en del skader hvor blodoverføring er helt nødvendig. Vi har flere tungt trafikkerte veier med ulykker, og det er mange som driver med idrett både vinter og sommer. For pasienter som er skadet er dette et voldsomt fremskritt, sier avdelingsoverlege på Hallingdal sjukestugu Rune Rindal.

Han får støtte fra Norsk Luftambulanse.

– Kriseblod er ekstremt viktig i gitte situasjoner. Vi er veldig glade for å få dette på plass, for det betyr at vi kan starte livreddende behandling raskere. Dette er resultat av et godt samarbeid mellom Hallingdal sjukestugu, blodbanken og Klinikk for prehospitale tjenester i Vestre Viken, sier avdelingssjef på luftambulansen Ann-Elin Tomlinson

Spesiallagde bokser

Blodet fraktes i helikopteret i spesialtilpassede bokser som er utviklet av det britiske forsvaret. Boksen sørger for at blodet holder riktig temperatur.

– Vi skal ha to enheter her til enhver tid slik at luftambulansen kan gi ute på oppdrag, og slik at vi har tilgjengelig på sjukestugu og legevakten, forklarer Rindal.

Han forteller at det som ikke blir brukt, vil bli sendt tilbake til Ringerike sykehus hvor det er større sannsynlighet for at det trengs.

– Blod er ferskvare. Om det ikke er brukt her innen én uke, sendes det tilbake til Ringerike hvor det må brukes innen fire uker, avslutter Rindal.