Hopp til innhold

Rir til slottsfest på hest

Drømmen til bonden Live Skinnes går i oppfyllelse når hun får ri på sin hvite hest til kongeparets storslåtte hagefest i dag.

Live Skinnes

Det blir nesten slik som på bildet, bortsett fra at kulissene bak blir Karl Johan hvor Live Skinnes skal ri opp før hun ankommer hagefesten.

Foto: Nina Djærff

– Når man er bedt til kongen kan man ikke akkurat komme med tog. Jeg har jo egne hvite hester, og nå er hesten salet opp og klar til avgang, sier Skinnes.

I dag skal gardsfrue Live Skinnes få oppfylt sin Askepott-drøm. Bonden og bloggeren fra Krødsherad skal nemlig ri på sin hvite hest opp til Slottsbakken, for å gjeste Kong Harald og Dronning Sonjas store hagefest.

Antrekket blir ifølge henne selv, pent.

– Jeg skal ha et tyllskjørt fra en norsk designer med tilbehør som jeg har fått av lokale butikker, fortsetter hun.

Og du kan se det hele på NRK. Først kan du se rideturen fra klokken 12:10, deretter selve hagefesten fra klokken 13:00.

Hagefest for engasjerte innbyggere

Brev fra Slottet

I et brev fra slottet ble Skinnes invitert til å skrive et bidrag til kongeparets bok om jubileumsfeiringen. Som takk ble hun invitert til hagefest i Slottsparken.

Foto: privat

1500 gjester, 50 personer fra hvert av landets fylker og Svalbard, er invitert til festen som skal holdes i Slottsparken. Festen inngår i jubileumsfeiringen av kongeparets 25 år på tronen.

I et brev fra slottet ble Skinnes invitert til å skrive et bidrag til en jubileumsbok om kongeparets 25-års feiring. Hun og andre representanter fra landets fylker ble oppfordret til å skrive en tekst som gir et tidsbilde av Norge fra 2016. Dette er bakgrunnen for at bonden ble invitert til dagens hagefest. Ideen om å komme ridende på en hvit hest, startet som en spøk.

– Ideen om hesten startet som en spøk, for hver julaften så pleier jeg å se på Tre nøtter til Askepott og etterpå så rir jeg rundt og later som at jeg er Askepott. Nynner på sangen og ser opp i trekronene – litt sånn sakte film.

Vil bli best på dyrevelferd og sosiale medier

Skinnes framsnakker bondelivet på bloggen gardsfruene.no. 31-åringen ønsker å bryte med stereotypier om at bønder er «menn over 60 år som har grønn felleskjøpetdress», og vil formidle kunnskap om gårdsdrift og tradisjoner.

Engasjementet for at bøndenes matproduksjon skal verdsettes er stort, og hun reagerte sterkt da juleribba ble solgt til spotpris før jul i fjor. Hun og mannen har lagt om hele gården deres til økologisk drift, og de selger økologisk gris og sau. Målet deres er å bli best i verden på klima, dyrevelferd og sosiale medier.

Live Skinnes

Live Skinnes er bonde og blogger, og ønsker å formidle kunnskap om økologisk gårdsdrift. Hun er invitert til kongeparets hagefest i dag.

Foto: gardsfruene.no