Hopp til innhold

– Julemat blir brukt som bikkjemat

– Det er moralsk forkastelig at juleribba skal selges til lavere prise enn spiker, sier grisebonde Live Svalastoga Skinnes fra Krødsherad.

Steking av juleribbe

At juleribba koster mindre enn en god kopp kaffe, er et av temaene i NRK Debatten i kveld.

Foto: Asbjørn Odd Berge

Skinnes ønsker å ta et oppgjør med dagligvarebransjens priskrig på svinekjøtt nå før jul. Hun er en av gjestene hos NRK Debatten som sendes fra Union Scene i kveld.

– Jeg synes det er moralsk forkastelig at juleribba, som er høytidsmiddagen til verdens rikeste land, skal selges til lavere priser enn spiker. Den blir brukt som en slags brikke i en priskrig mellom lavpriskjedene, hvor alle parter er dømt til å tape. Det reflekterer ikke verdien av produktet.

– Flott julemat blir brukt som bikkjemat rundt omkring i landet når prisene blir så lave. Det fører til mer kasting av mat og gir en kunstig prisforventning, sier Skinnes.

Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i REMA, er en av kveldens motdebattanter.

– Det finnes lite dokumentasjon som viser at folk har mindre respekt for mat og matproduksjon når prisen synker. Kundene kommer godt ut av en slik priskrig og leverandørene får betalt som avtalt, så det går ikke utover dem.

Andre temaer for kveldens sending er at utenlandsferien blir dyrere, arbeidsplassene færre, og at vi nesten kan glemme lønnsvekst neste år.

NRK Debatten kan sees på Union Scene, på NRK 1 eller på nett-TV klokka 21.30.