NRK Meny
Normal

Preget av flyktningsituasjonen

«Sofa»-Tore er bak luke nummer 20.

Julekalender Tore Petterson

Han er mest kjent fra NRK-programmet «Sofa», og i høst var han også dommer i «Skal vi danse». Tore Petterson beskriver 2016 som et godt år for seg selv, men har vært preget av menneskene som er på flukt i verden.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

I år har jo vært et veldig fint år for meg selv. Jeg har fått lov til å være dommer i «Skal vi danse», det var helt fantastisk artig. Men det er klart det er flyktningstrømmen som har gjort mest inntrykk på meg. Det at vi har en regjering som prøver å sette sperrer for at vi som et av verdens tryggeste land skal ta vårt ansvar og hjelpe mennesker i nød. Det er det som har grepet meg mest.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Jeg har jo fått meg kjæreste, det syns jeg var veldig fint gjort av han, da. Han sendte meg blomster på tomånedersdagen vår, jeg syns sånne ting er litt søtt og koselig. Det at han kom inn i livet mitt, det er det snilleste noen har gjort for meg dette året.

Hvordan feirer du jul?

I julen skal jeg hjem til foreldrene mine i Lier og feire sammen med søsknene mine og de jeg er onkel til. Det gleder jeg meg veldig mye til. I romjulen blir det til Karlsberg i Sverige for å være sammen med kjæresten min og familien hans. Så det blir en fin og bereist jul med masse mennesker, sånn jeg liker det best.

Hva skal du lese i jula?

Jeg leser «Det er slutt» av Sissel Gran. Det høres litt deprimerende ut siden jeg nettopp har fått meg kjæreste, men jeg tenker at boken er fin å lese før det er slutt og før man er i nærheten av de tankene. Da kan man gjøre seg noen tanker om hvem man er som kjæreste og som venn, og hva man kan gjøre annerledes for partneren sin sånn at ting kan vare lenge.

Det at han kom inn i livet mitt, det er det snilleste noen har gjort for meg dette året.

Over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Donald Trump er så lite opplyst om så mange ting. Jeg håper han får mange som forteller han om hvordan ting bør gjøres. Han vet jo så lite at han er enig med alle han snakker med, virker det som. Så det kan hende han blir smart nok til han tar over som president, at han kommer til å klare å gjøre en ok jobb i hvert fall i fire år til vi kan bli kvitt han igjen.

Og helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Da ville jeg sørget for at det ble litt mindre ting å lære i skoleårene, slik at man kan bruke mer fokus på at elevene har det bra og får et trygt læringsmiljø. Så ville jeg sørget for at vi i hvert fall firedoblet inntaket av flyktninger.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 21 i julekalenderen?

Forfatter og samfunnsdebattant fra Hønefoss. Kom til Norge i 1996 etter å ha bodd på gata i Somalia i flere år.