Hopp til innhold

Politiet etterlyser nytt vitne – skal ha blitt skutt etter

Politiet ønsker å komme i kontakt med en mann som sto på Nytorget onsdag forrige uke. Mannen skal ha følt seg beskutt og kan være en fornærmet i saken.

Skyting med pil og bue i Kongsberg

Mannen, som politiet nå etterlyser, skal ha stått på Nytorget utenfor Coop-butikken da han følte seg beskutt.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Politiet har den siste uken jobbet intenst med å få oversikt over hva som skjedde drapskvelden. Fem personer ble drept og tre ble skadet. Politiet har vært i kontakt med 200 personer, overvåkingsvideoer er samlet inn og spor er sikret.

Det er formelt avhørt 90 vitner der 11 er avhørt som fornærmet.

Etterlyser mann

Siktete skal ha skutt flere piler mot personer før politiet kom til stedet. Den siktede Espen Andersen Bråthen skal ha rømt ut en nødutgang kort tid etter at politiet kom til stedet.

En mann skal ha følt seg beskutt på Nytorget i Kongsberg. Politiet ønsker å komme i kontakt med vedkommende

– Han er mest sannsynlig en fornærma, og vi ønsker at alle fornærma skal få alle de rettigheter de fortjener. Han kan også sitte på informasjon som kan være av betydning for etterforskninga, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Kongsberg 5 drept med pil og bue. Skyting

Politiet sperret av deler av sentrum men aksjonen pågikk.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Politiet er i gang med å få svar på hva som skjedde de dramatiske minuttene fra den siktede gikk til angrep i Coop Extra-butikken til han ble pågrepet en drøy halvtime senere. Politiet skal ha god oversikt over hendelsesforløpet i butikken.

Tatt prøver

Det har også blitt tatt prøver av den siktede for å få svar på om han var ruspåvirket i gjerningsøyeblikket. Politiet ønsker ikke å gå ut med prøvesvarene.

– Vi vil ikke at vitner eller andre som skal ha vært i kontakt med siktede skal bli påvirket av at vi går ut med dette i media, sier Omholt.

Politiet ønsker også å ta hårprøve av siktede, dette kan fortelle noe om hva siktede har hatt i kroppen tidligere.

Politiinspektør Per Thomas Omholt i pressekonferanse om Kongsberg-drapene.

Politiinspektør Per Thomas Omholt i pressekonferanse om Kongsberg-drapene.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ifølge politiet har teorien om at det er sykdom som er motivet bak drapene, blitt styrket. Andersen Bråthen er nå i varetekt på en lukket psykiatrisk institusjon.

Hvor godt samarbeider han?

– Vi opplever at han samarbeider godt i forhold til det som skjedde onsdag kveld. Han forklarer seg i detalj.

Brukte tre ulike våpen

Hypotesen om konvertering til islam er ytterligere svekket, melder politiinspektøren videre. Så langt i etterforskningen er ikke terrorhypotesen styrket.

– Siden det er så mange som er blitt drept, vil vi undersøke dette enda grundigere. Vi må snakke mer med siktede selv. Vi har avhørt han i detalj om hendelsene som skjedde onsdag, nå er fokus på det som skjedde før hendelsen.

Politiet har mange hypoteser om hvordan siktede skal ha skaffet de tre våpnene som ble brukt, men vil ikke gå ut med dette nå. Siktede skal være avhørt på nytt i dag.

Andersen Bråthen skal ha to dommer fra tidligere og noen påtalemessige reaksjoner. Detaljer rundt dette ønsker ikke politiet å gå ut med i pressen. Årsaken er at de vil avhøre personer som har vært i kontakt med siktede de siste ti åra først.

– Vi ønsker ikke at disse skal la seg påvirke av det som kommer fram i media.

Politiet er nå i gang med å kartlegge siktede sin historikk og kontakt med helsevesen, politi og andre. De skal også analysere elektroniske beslag.

– Erfaringen er at mye av det folk gjør, ligger på PC eller telefon, sier Omholt.

Lukket arrangement på rådhuset

Klokken 17 i ettermiddag har Kongsberg kommune invitert alle berørte til et lukket arrangement på rådhuset. Det er 76 personer som har meldt seg på.

Blomster og lys ved Coop Extra på Kongsberg 18. oktober 2021.

Blomster og lys er lagt ned ved Coop Extra der angrepet startet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Kongsberg-samfunnet har vært i sjokk og sorg etter de fem drapene som skjedde onsdag for en drøy uke siden. Rundt om i byen har folk lagt ned blomster og lys.

NRK anbefaler