Hopp til innhold

Politiet om Kongsberg-siktede: La fra seg pil og bue – drepte med stikkvåpen

Politiet gikk mandag ut med nye detaljer om angrepet på Kongsberg. De mener gjerningspersonen trolig drepte alle ofrene med stikkvåpen.

Espen Andersen Bråthen er siktet av politiet. Han ble pågrepet onsdag kveld.

SIKTET: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene på Kongsberg. Tre personer ble skadet. Politiet har varslet at siktelsen kommer til å bli utvidet til å gjelde flere som møtte på Bråthen. Han erkjenner de faktiske forhold.

Politiinspektør Per Thomas Omholt

Politiinspektør Per Kristian Omholt i Sør-Øst-politidistrikt.

Foto: Olav Døvik / NRK

Fem personer ble drept og tre skadet i angrepet på Kongsberg onsdag forrige uke. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene. Han erkjenner de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Mandag orienterte politiinspektør Per Thomas Omholt om etterforskningen. Han sier politiet totalt har snakket med 140 personer for å kartlegge hendelsesforløpet, 60 av disse er formelt avhørt.

Politiet kan nå slå fast at angrepet startet på Coop-butikken Kongsberg, ved Nytorget på Vestsiden i Kongsberg sentrum.

Her skjøt gjerningsmannen blant annet mot en politimann som var i butikken på fritiden. Vitner sier til NRK at politimannen tok seg ut av butikken med en pil i ryggen, samtidig som han advarte andre.

Blomster og lys ved Coop Extra på Kongsberg 18. oktober 2021.

Ifølge politiet startet gjerningsmannen angrepet her, på Coop-butikken i Kongsberg sentrum.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– La fra seg buen

Politiet fikk melding om angrepet 18.13. De første politibetjentene på stedet skal ha sett gjerningspersonen inne på Coop-butikken fem minutter senere, uten at han ble stoppet.

Omholt sier politiet ønsker å få «et sikkert faktum på plass» før man kommenterer årsaken ytterligere.

Etter konfrontasjonen gikk gjerningsmannen ut i Myntgata og nedover Peckelsgate, før han tok seg til et boligområde i Hyttegata.

– I områdene Myntgata og Peckelsgate skjøt siktede en rekke piler, også mot folk. På et tidspunkt legger han fra seg pil og bue, og så går ferden videre til Hyttegata, sier Omholt.

Hyttegata på Kongsberg, der flere av drapene skjedde

Den siktede 37-åringen tok seg fra matbutikken til dette rolige boligområdet i Hyttegata. Politiet tror alle drapene skjedde etter at politiet mistet mannen av syne på matbutikken.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Drepte trolig med stikkvåpen

Politiet bekrefter for første gang at det også ble brukt to stikkvåpen i angrepet. Den siktede 37-åringen tok seg blant annet inn i flere boliger.

– I Hyttegata dreper han fem personer med stikkvåpen, både på private adresser og i det offentlige rom. Foreløpig tyder alt på at disse ofrene er tilfeldige, sier Omholt.

Omholt sier pil og buen har blitt brukt til å skade, og at det er stikkvåpen som er brukt til å drepe.

Politiet vil foreløpig ikke si hva slags stikkvåpen det er snakk om, av hensyn til etterforskningen. Han ønsker heller ikke kommentere om de to stikkvåpnene er kjøpt lovlig.

NRK har tidligere omtalt at Coop-butikken har en alternativ utgang, mot Peckels gate, gjennom et garasjeanlegg. Omholt ønsker ikke å gå i detalj på hvordan siktede kom seg ut av butikken.

– Vi har et godt bilde av det, sier Omholt.

Bilde av området hvor drapene på Kongsberg skjedde

Kart over området der drapene skjedde.

Skadde sier de får god støtte

Bistandsadvokaten til de tre fornærmede som ble skadd sier de opplever det som har skjedd som uvirkelig og dramatisk.

– De uttrykker takknemlighet over å ha kommet fra hendelsen med livet i behold. Det uttrykkes forferdelse over de som mistet livet, og dyp medfølelse med de etterlatte. De uttrykker alle at de mottar svært god støtte og oppfølging fra ulike kriseteam, sier advokat Berit Anne Borgen til NRK.

Tosifret antall fornærmede

I tillegg til de drepte og skadde, ble flere personer skutt etter.

– Når det gjelder fornærmede, vil dette komme opp i et tosifret antall, sier politiinspektøren.

Politiet har tidligere varslet at siktelsen mot 37-åringen kom til å bli utvidet. Ifølge Omholt kommer antallet fornærmede i saken til å bli tosifret.

– Det som er spørsmålet nå er hva de har vært utsatt for i forhold til straffeloven. Det må etterforskingen vise. Blant annet må man teste pil og bua, og dens skadepotensial, sier Omholt.

Han sier at teorien om at sykdom er en del av motivet for handlingen er styrket. Teorien om at siktedes konvertering til islam har vært en viktig faktor, er svekket.

– Han har sagt det offentlig, men ikke fulgt det opp i praksis, sier Omholt om konverteringen.

Det er tidligere kjent at siktede la ut en video i 2017, der han blant annet snakket om at han var muslim.

– Ikke i stand til å la seg avhøre

Den siktede 37-åringen har blitt avhørt av politiet tre ganger, alle gangene forrige uke. Han skal ha forklart seg om hendelsesforløpet i detalj, på en måte politiet mener stemmer.

Han erkjenner de faktiske forhold, men det er foreløpig uklart hvordan han stiller seg til siktelsen. Ifølge politiet tyder avhørene på at 37-åringen har tenkt på angrepet «noen dager» i forkant.

Før helgen ble det klart at 37-åringen er fraktet til en lukket helseinstitusjon. Omholt sier politiet ønsker å gjøre nye avhør når det er mulig.

– Siktede er fortsatt i en tilstand der vi ikke får avhørt ham, sier Omholt.

Politiet bruker nå mye kapasitet på å kartlegge siktedes bevegelser i tiden før drapet. Omholt sier man vet hvor Bråthen skaffet seg pil og bue, men ønsker ikke å kommentere dette av hensyn til etterforskningen.

Politiet har varslet at de vil ta blodprøver av siktede. Omholt sier resultatene av disse så langt han vet ikke er klare ennå.

Hadde ikke verneutstyr

De første meldingene politiet fikk onsdag forrige uke handlet om skyting med pil og bue inne på en Coop-butikk i Kongsberg sentrum. Politimester i Sør-Øst politidistrikt Ole B. Sæverud sa til NRK torsdag at de første politibetjentene på stedet måtte vente på verneutstyr. Dette skal blitt liggende igjen i patruljebilen.

Etter at politiet mistet Bråthen av syne tok han seg til et boligområde i Kongsberg sentrum. Politiet har uttalt at de tror alle de fem ofrene i saken ble drept etter konfrontasjonen med politiet.

Arbeidet med å ta Kongsberg tilbake er i gang etter drapene. I dag åpnet blant annet Coop-butikken der gjerningsmannen løsnet de første skuddene med pil og bue.

PST ble varslet i 2015

Politiets sikkerhetstjeneste sa fredag til NRK at de første gang ble varslet om Bråthen i 2015. Tipset gikk på at han kanskje var i ferd med å bli radikalisert. Vurderingen til PST at Bråthen ikke var ideologisk motivert.

I 2017 tipset en barndomsvenn politiet etter at Bråthen la ut en video på YouTube. To dager etter gjennomførte lokalt politi en bekymringssamtale. Året etter tipset PST helsevesenet om den siktede. PST vurderte da at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk.

PST sa før helgen at man ikke kunne svare på hvordan helsevesenet fulgte opp tipset.

Avdelingssjef Mona Grinderud ved Kongsberg DPS uttalte til NTB i helgen at «man vil snu hver stein for å komme til bunns i hva som har skjedd» rundt Bråthen. Omholt sier mandag at politiet vil kartlegge siktedes kontakt med helsevesenet, uten å gå i detalj på hvordan.

OPPTAK: Politiinspektør Per Thomas Omholt orienterer om etterforskningen etter drapene på Kongsberg klokken 14.

AKTUELT NÅ