Hopp til innhold

I sorg etter drapene

Folk i Kongsberg er i sjokk etter det brutale angrepet onsdag kveld. Fem mennesker ble drept. Kirken har åpnet dørene for folk som trenger det.

Daniel Kadrpour

Daniel Kadrpour sliter med å fortelle om de grufulle handlingene han havnet midt oppe i.

Foto: Vilde Jagland / NRK

Daniel Kadrpour sliter med å fortelle om de grufulle hendelsene han ble vitne til i byen han har bodd i de siste tretten årene. Mange tok kontakt gjennom kvelden for å høre om alt var bra med ham.

– Jeg fikk over 700 meldinger på SMS og på Facebook fra familie og venner landet rundt som lurte på hvordan det gikk med meg, forteller Daniel Kadrpour med gråtkvalt stemme.

Daniel Kadrpour

Daniel Kadrpour er flyktning fra Kurdistan. Siden 2008 har han bodd i Kongsberg.

Foto: Vilde Jagland / NRK

Han hadde stengt ned kiosken han jobber i og var på vei hjem da han havnet på det stedet ugjerningen skjedde.

– Jeg fikk beskjed av politiet om å trekke meg tilbake og komme meg over på andre siden av broen. Det er ufattelig og tragisk. Kongsberg er en trivelig og familievennlig by.

Befolkningen i Kongsberg har problemer med å ta innover seg de grufulle handlingene. En mann i 30-årene gikk til angrep på flere mennesker. Fem personer ble drept, og to personer ble skadd.

– Prøver å ta vare på dem

Sogneprest Reidar Aasbø har hatt en av de vanskeligste oppgavene i går kveld og i natt. Han er en av dem som meldte fra om dødsfallene, og han har møtt de som er hardest rammet. De pårørende.

Reidar Aasbø

Reidar Aasbø er sogneprest i Kongsberg.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– Det er egentlig ganske uvirkelig. Som mange andre her i byen, har vi vanskelig for å sette ord på det som har skjedd og ta det innover oss, sier Aasbø.

Han er med i kommunens kriseteam, og i møte med de pårørende er det vanskelig å finne de rette ordene.

Han forteller at det som preger de pårørende i en slik situasjon, er først og fremst sjokk. De har vanskelig for å sette ord på det de tenker og føler, samtidig som de har et stort behov for informasjon.

– Hva er det som har skjedd, hvordan foregikk det, hva skjer nå. Ikke minst hvorfor kunne dette skje. Noen spørsmål kan man få svar på, men det er mange ting vi ikke vet. Så det viktigste er å være sammen med dem og prøve å ta vare på dem så godt vi kan, sier Aasbø.

Folk legger ned blomster, lys og bamser.

Folk markerer sorgen ved å sette opp bamser, blomster og lys i Kongsberg sentrum.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Viser sin støtte

– Jeg er glad i Kongsberg og trives med å bo her. Jeg vet ikke om jeg kjenner noen av de pårørende, så derfor vil jeg sette ned et lys, sier Linda-Helena Gustafsson.

Linda-Helena Gustafsson

Linda-Helena Gustafsson vil uttrykke sin medfølelse med de pårørende etter drapene på Kongsberg.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Politiet fikk første melding om ugjerningen klokka 18:13. Gjerningsmannen ble pågrepet klokka 18:47.

Gustafsson måtte en tur på et kjøpesenter mens politijakten pågikk.

– Jeg var redd da jeg gikk hjemmefra og ned på kjøpesenteret, og jeg var redd da jeg gikk tilbake i mørket. Det føltes ikke trygt, for da var han ikke pågrepet, forteller Gustafsson.

Flagg på halv stang ved Kongsberg videregående skole

Det flagges på halv stang mange steder i Kongsberg. Dette bildet er tatt ved Kongsberg videregående skole.

Foto: Vilde Jagland / NRK

Åpen kirke

Torsdag morgen åpnet kirken dørene for å gi folk som trenger det et tilbud. Kirkens ansatte vil være til stede utover dagen.

– Her kan folk komme for å få noen å prate med, eller noen å være sammen med. Her kan folk komme for å sitte og være stille, eller kanskje tenne et lys, sier sogneprest Reidar Aasbø.