Hopp til innhold

Pass deg for påskeisen

Skal du på ski i påsken må du være obs på at isen kan være mer usikker i år enn den pleier å være. Det har vært en spesiell vinter mange steder.

Usikker is på Tørstadbrønnen i Rissa

FARLIG: Mange skogsvann i lavereliggende strøk er skumle nå.

Foto: Gunn Nyborg

Særlig i skogsområdene østafjells er det grunn til å være på vakt. På mange større vann på Østlandet har ikke isen lagt seg ordentlig i det hele tatt i vinter, og for vann som ligger lavere enn 100 meter over havet er det uforsvarlig å gå utpå nå, ifølge NVE.

Også høyere enn det er isløsningen i gang mange steder, og det gjelder å være varsom, i alle fall opp til 300 meter.

Langfjella og høyereliggende skogsområder på Østlandet har fortsatt god is i det påsken starter, og det meste er farbart, men NVE ber folk være på vakt for virkninger av reguleringene.

Nord- og Midt-Norge

usikker is

Det er fortsatt god is i fjellet, men NVE advarer om at reguleringer kan svekke isen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I de nordligste fylkene er det gode isforhold på innsjøer. Sørover langs kysten har vårløsningen startet, og vannene regnes ikke lenger som farbare.

I Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal har mildvær svekket isen i lavlandet ved kysten. I innlandet er isen stort sett farbar over 100 moh. lengst nord, økende til ca. 200 moh. rundt Trondheim og 500 moh. lengst vest.

Store og dype lavlandsvann er stort sett usikre. Det er snøfritt eller lite snø på isen helt opp til lavere fjellstrøk.

Tvilsomt på Vestlandet

Usikker is

Der det er varslet er det greit, men det er de færreste steder det er.

Foto: Erik Waage / NRK

På Vestlandet og i Rogaland har mildværet de siste ukene svekket og smeltet bort isen under ca. 100–200 moh. Isen er ikke farbar før man kommer over 400–500 moh.

Selv der er isen tvilsom og preget av mye sørpe med flere svært tynne islag.

Disse vannene er til dels farbare da snøen sammen med tynne islag gir bæreevne på ski eller truger. Men det er ekstra farlig på slike vann der det er strømning under isen, slik som på mange regulerte vann. Over ca. 900 moh. regnes vannene som farbare.

Planlegg turen

Illustrasjonsbilde av usikker is

– Legg turen utenom vann hvis du er i tvil om isen, sier Ragnar Ekker i NVE.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

– Når du skal legge ut på påsketur anbefaler vi å planlegge turen på kartet først, sier Ragnar Ekker, som er isvarsler ved NVE.

– Er du i tvil om isforholdene så legg turen utenom vann og elver om det er mulig. Gjør deg kjent med hvor elver renner inn og ut av innsjøer da dette er steder hvor isen er svekket eller vi har råker som følge av at vannet strømmer under isen, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Buskerud