NRK Meny
Normal

Nytt tilfelle av skrantesjuke

En reinsdyrsimle har fått påvist den dødelige hjernesykdommen skrantesjuke.

Reinsdyrflokk ser på fotografen

Arkivfoto

Foto: Sindre Skrede / NRK

Sykdommen ble påvist under jakt i Nordfjella i Buskerud, et område som det har vært to tidligere tilfeller av skrantesjuke. Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri smittet til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

250 dyr har vært testet i samme området, kun en prøve har vært positiv. Dyret med den påviste sykdommen er sendt til destruksjon.

Smitter ikke til mennesker

- Vi vurderer det fortsatt slik at det er svært liten risiko for at sykdommen skal smitte til mennesker, men for å være på den sikre siden godkjenner vi ikke at kjøtt fra dyr som tester positivt skal spises, sier Solfrid Åmdal, seniorrådgiver seksjon dyrehelse.

Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har gitt råd til Mattilsynet om at det skal være en føre-var holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt.

Omfattende kartlegging

Sykdommen skrantesjuke ligner på skrapesjuke hos sau og det er satt i gang en omfattende kartlegging over hele Norge i år. 15000 dyr skal sjekkes.

Les også: Bekymrede jegere før høstjakta

Les også: Marerittsykdommen

Symptomene på skrantesjuka er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker. Mattilsynet vil gjerne at alle som ferdes i skog og mark melder fra hvis en ser syke eller døde hjortedyr