Hopp til innhold

Bekymrede jegere før høstjakta

Mattilsynet holder i disse dager orienteringsmøter om skrantesjuke (CWD). Alle hjortedyr som felles under årets jakt skal nemlig tas prøver av, og det fører til bekymring blant høstens jegere.

Hilde Vatnar Selnes

I slike glass skal prøver av hjerner legges i, og deretter sendes inn til Veterinærinstituttet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Hvor lang tid kan det gå fra dyret er skutt til kjøttet kan bli bearbeidet? spør en jeger som har møtt opp til et orienteringsmøte om skrantesyken i Overhalla.

– Å få sendt inn prøvene blir en stor utfordring, sier en annen.

Mange jegere er bekymret og har mange spørsmål før høstens jakt. Alle dyr som skytes må nemlig være friskmeldt for skrantesjuke (CWD) før de blir bearbeidet på noe vis.

– Logistikk blir et problem

Skrantesjuke ble for første gang oppdaget i Norge denne våren. Sykdommen er dødelig for dyr, og Mattilsynet ønsker nå å få kartlagt sykdommen, ved å samle inn prøver av hjernene til hjortedyr.

– Mange vil nok få høre at dere må ta ut prøvene selv, sier Hilde Vatnar Selnes i Mattilsynet til de fremmøtte jegerne i Overhalla.

Skrantesjuke-utstyr

Dette utstyret trengs for å sende inn prøver.

Foto: Kjartan Trana / NRK

På orienteringsmøtet deler hun ut skrapeskjeer, prøveglass, kjøleelementer og isoporbokser. Disse skal brukes til å ta prøvene.

– Prøvene må dere få sendt til Veterinærinstituttet, og få friskmeldt dyret før dyret i det hele tatt røres av en kniv, sier Vatnar Selnes.

Et hundretalls jegere har møtt opp på Kvatninga i Overhalla, og flere er bekymret for hvordan selve innsendingen skal fungere.

– Logistikken blir nok et problem. Mange sitter jo på hytter langt inne i skogen, sier en av de oppmøtte.

– Vil være avgjørende for fremtiden

Jo Birger Furulund driver Langmyr slakt i Overhalla, og ser med bekymring på alt som nå skal gjøres og klaffe denne høsten.

– Vi har plass til 60 dyr på kjøla, og til vanlig fyller vi opp kjøla den andre dagen i jakta. Nå regner vi med at dyr kan bli hengende til oss i en uke, og da kan vi vel bare hive inn håndkleet, sier Furulund.

orienteringsmøte om skrantesjuke

Mange hadde hånda oppe under orienteringsmøte om skrantesjuke i Overhalla.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Dessuten er cirka 25 prosent av elgen avlivet med skudd i hodet, og da er det ingenting å hente for å ha i glasset, legger han til.

– Men vi får gjøre det beste vi kan, så får vi ser hvordan det går, sier Furulund.

Mattilsynet er også spent på det store opplegget som nå skal gjennomføres. Ikke minst er Vatnar Selnes opptatt av hva som kommer frem gjennom de grundige undersøkelsene.

– Dette blir noen spennende uker. Vi får se hvilket omfang sykdommen har, og kartleggingen vil kanskje være avgjørende for fremtidens forvaltning av hjortedyrene, sier Hilde Vatner Selnes i Mattilsynet.