Lekesuksess i barnehage

Vinterferieleking skal få flere menn inn i barnehagene.

Hønefoss barnehage

Jovan Spasovic er DJ for barna i Hønefoss barnehage.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg synes det er helt fantastisk! Blir så glad av det! Så givende rett og slett, sier en entusiastisk August Saxegaard. Han er en av sju unge gutter som har vinterferiejobb i Hønefoss barnehage.

Alle gutta er med på prosjektet "lekeressurs", et tiltak som skal lokke gutta til å tenke på barnehage som en fremtidig arbeidsplass. De første barnehagene ble med på prosjektet tilbake til 2013, og fremdeles kommer det nye barnehager med. I år har to barnehager på Ringerike blitt med på prosjektet.

Får betalt for å ha det gøy

– Jeg gjør jo ting som jeg aldri hadde gjort ellers som å bære unger og leke gjemsel og sisten. Den tida er jeg jo over, men nå føles det som om jeg også går i barnehage, forteller Saxegaard. Sander Magnussen Aaen er enig i at barnehagejobbing er artig.

– Det er gøy og en bra mulighet til å se hva barnehageonkel er. En får betalt for å ha det gøy med barn så det er et bra yrke.

Kun 10 prosent av dem som jobber i barnehage i Norge er menn. Målet er å løfte det til 20.

– Barnehageyrket er veldig undervurdert, sier Vidar Venåsen, pedagogisk leder i Hønefoss barnehage der fire av 42 ansatte er menn. Han er glad for at Ringerike kommune er blant de ni kommunene i Buskerud som nå har blitt en del av prosjektet.

– Vi som jobber med rekruttering fremsnakker barnehagen. Vi opplever at vi ikke har så høy status eller høy lønn. Da må vi ha noe annet som tiltrekker oss gutta. Det er at vi er lekne og har det gøy på jobb. Dessuten, i hvilket annet yrke blir du møtt av ti personer som forteller at de er glad i deg hver eneste dag, spør Venåsen.

Vil gi resultater i fremtiden

Lekeressurs startet opp i 2013 i Lillehammer. Nå finnes det mer eller mindre over hele landet. Forsker Tonje Lauritzen ved Østlandssforskning har sammen med Likestillingssenteret gått igjennom 120 evalueringsskjemaer fra gutter som har deltatt i rekrutteringsprosjektet.

– Resultatet var positivt. Over halvparten av dem som har vært med har svart at de godt kunne tenke seg å jobbe i barnehagen i fremtiden.

– Er dette prosjektet veien å gå for å få flere menn inn i barnehagen?

– Ja, det tror vi. De forestillingene vi har med oss om alle yrker, blant annet kvinner i forsvaret, er så sterke og begrensende for hva vi tør å gjøre jobbmessig. Derfor vil en opplevelse av hvordan det faktisk er å jobbe i barnehagen gi flere menn som vil jobbe der, sier Lauritzen.