Lærer fikk ikke innreisetillatelse til USA

Lærer Tony Burner elsker USA, underviser i amerikansk historie og har vært i landet mange ganger. Selv om han søkte før Donald Trump underskrev sin mye omtalte presidentordre, fikk den iranskfødte drammenseren avslag på innreisesøknaden sin.

Tony Burner

Tony Burner ønsker å delta på en undervisningskonferanse i USA. Foreløpig er han nektet innreise.

Foto: Roger Lien / NRK

Samfunnsdebattant og lærer Tony Burner fra Drammen er norsk statsborger, men født i Iran. Han har flere ganger reist til USA uten å støte på problemer. Men da han nylig søkte om innreise på nytt, fikk han avslag.

– Jeg søkte om visum på nettet for å få rask saksbehandling av søknaden. Etter 24 timer fikk jeg beskjeden "travel not authorized". Det har aldri skjedd meg før.

USAs president Donald Trump undertegnet sist fredag en ordre om omfattende endringer i landets utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

Den amerikanske ambassaden

Det er kø foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Mange må gjennom egne intervjuer for å bli klarert for visum til USA.

Foto: Roger Lien / NRK

I presidentordren innføres også et innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Burner skulle til en stor utdanningskonferanse sammen kollegaer fra Høgskolen i Sør-Øst Norge. Han søkte før den omstridte presidentordren ble signert av Donald Trump.

– Jeg har ikke vært i Iran siden jeg var seks år gammel. Jeg er flyktning og jeg kan ikke reise tilbake til Iran heller.

Ingen begrunnelse

Læreren sier han heller ikke har iransk pass.

Donald Trump

Presidentordren fra Donald Trump har vakt sterke reaksjoner.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

– Det var veldig rart å se at jeg ikke får reise. Jeg elsker USA, har studert amerikansk historie – og underviser i det. Jeg har vært i USA flere ganger både på ferie og i forbindelse med jobben. Nå føler jeg på kroppen hvordan det er å bli ekskludert, basert på hvor du tilfeldigvis er født.

Burner forteller at det i avslaget han fikk står at det ikkje vil bli opplyst om hvorfor han ikke får innreisetillatelse.

Prøver på nytt

Ved å søke på nytt, og sende en søknad på papir, fikk Burner i dag møte på den amerikanske ambassaden for å bli vurdert på nytt. Etter å ha ventet lenge i køen, slapp han inn.

– Det var noen raske spørsmål om hvorfor jeg vil til USA, hvor lenge jeg skal bli og slikt.

Han opplever det hele som unødvendig.

– Jeg føler at jeg blir mistenkeliggjort på grunn av fødestedet mitt. Jeg tror ikke det blir et problem å få visum nå. Men til syvende og sist er det opp til passkontrollen på flyplassen i USA å avgjøre om jeg slipper inn i landet. Det er i så fall ikke en hyggelig ting å sitte å tenke på under hele flyturen, sier Burner.