Hopp til innhold

Ildsjeler samler inn millioner til landets sykehus

RINGERIKE (NRK): De skaffer møbler, tv-er, dialysemaskiner og annet viktig materiell. Bare i Vestre Viken har venneforeningene samlet inn nærmere 30 millioner kroner til sykehusene.

Kjersti Ødegård (t.v.) og Inger Lindstad

Kjersti Ødegård (t.v.) og Inger Lindstad deler ut kaffe på poliklinikken ved Ringerike sykehus. De er begge sykehusverter og en del av foreningen «Venner av Ringerike sykehus». En forening som driver frivillig arbeid både inne og ute på sykehuset, i tillegg til at de samler inn penger.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

May Janne Botha Pedersen

May Janne Botha Pedersen sier sykehuset ikke tar pengegavene for gitt.

Foto: Privat

– Det betyr veldig mye. Det er ikke bare gavene vi får, men jeg ønsker også å berømme den jobben som gjøres av sykehusvertene og utegruppa, sier konstituert direktør ved Ringerike sykehus, May Janne Botha Pedersen.

Hun innrømmer at pengegavene gjør en forskjell, men understreker allikevel at sykehuset ikke belager seg på dem.

– Det gjør vi ikke. Men det er gaver som vi tar imot med stor respekt, forteller Pedersen.

Samler inn store summer

Og det er snakk om store summer. Ved Ringerike sykehus har man de siste årene samlet inn rundt 800 000 kroner i året.

– Til sammen, fra det startet i 1993, har vi samlet inn til sammen 10 millioner kroner. Og de siste ti årene har det vært sju millioner, forteller kasserer i foreningen «Venner av Ringerike sykehus», Randi Bjørnstad.

Jan Erik Larsen og Randi Bjørnstad

Leder av «Venner av Ringerike sykehus» Jan Erik Larsen og kasserer Randi Bjørnstad står ved det nye flygelet som venneforeningen har kjøpt til sykehuset.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det finnes slike sykehusvenner over hele landet og de samler inn millioner av kroner til sine lokale sykehus. Bare i Vestre Viken har det blitt samlet inn rundt 30 millioner kroner av venneforeninger ved sykehusene i Bærum, Kongsberg og Ringerike de siste 10–20 årene.

– Blant annet har vi bevilget penger til dialyseavdelingen. Det som er tv-er her på huset er kjøpt av venneforeningen, masse møbler og en del medisinsk utstyr. Og vi har hatt utdanningsstipend til ansatte, forteller Bjørnstad.

Hun forteller at pengene som samles inn er via medlemskontingenter, gaver fra fornøyde pasienter og i forbindelse med begravelser og bisettelser, samt gaver fra banker og næringsliv.

Høie er imponert

Helseminister Bent Høie (H)

Helseministeren understreker at det er det offentliges oppgave å drifte sykehusene, men at pengene fra sykehusvennene er et viktig ekstra tilskudd.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Helseministeren er imponert over det frivillige engasjementet, men mener at sykehusene får nok penger over budsjettene.

– Det er det offentliges oppgave å drive sykehus, kjøpe medisinsk utstyr og gi de ansatte videreutdannelse. Men så er det jo sånn at på sykehus, som på alle andre områder i samfunnet, så har budsjettene sine begrensninger, sier Bent Høie og legger til:

– Da bidrar venneforeningene med det ekstra som gjør at man får muligheten til å gjøre ting som man ellers ikke hadde hatt muligheten til å drive med.

– Viser at vi bryr oss

Inger Lindstad

Inger Lindstad heller kaffe, mens Kjersti Ødegård spør om noen vil ha.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ved Ringerike sykehus treffer NRK to smilende damer som serverer kaffe i poliklinikken. Den blå skriften på forklene, avslører at de to er såkalte sykehusverter.

– Det er mange eldre som kanskje kommer alene, og kanskje ikke hører eller ser så godt. Da må vi gjøre så godt vi kan og lose dem dit de skal, sier Inger Lindstad.

– Det viser at vi bryr oss om stedet. Og det tror jeg er viktig. For folk er jo glade for å ha sykehuset, avslutter Lindstad.