Hopp til innhold

Krever løpende opptak i barnehagen

Løpende barnehageopptak og bort med kontantstøtten. Sånn vil NHO og Virke få kvinnene raskere ut i jobb etter fødsel.

Vibeke Madsen og Kristin Skogen Lund

KLAR TALE: Vibeke Madsen og Kristin Skogen Lund er enige om to ting. Inn med løpende barnehageopptak. Ut med kontantstøtte.

Foto: NTB Scanpix/Virke

Guttorm Nielsen

FÅR GJORT MINDRE: Guttorm Nielsen opplever at flere ansatte spør om ulønnet permisjon på grunn av manglene barnehageplass.

Foto: NRK

– I løpet av et år koster det oss seks til syv millioner kroner i året. Vi mister produksjonskapasitet på både utvikling og salg. Det slår direkte ut på inntektene våre, sier Guttorm Nielsen, produktsjef i programvareselskapet SuperOffice.

Han snakker om ansatte som tar ut ekstra permisjon for å være hjemme med barnet. Ikke fordi de har lyst, men fordi de venter på at barnet skal få plass i barnehagen.

Det vil NHO og Virke gjøre noe med og krever nå løpende opptak i landets barnehager.

– Vi vet at det står 8.300 barn i barnehagekø. Mange av de foreldrene kommer ikke tilbake i jobb før de har fått barnehageplass til barna, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

– Må gjøre noe med en gang

Kristin Skogen Lund

UNØDVENDIG: Kristin Skogen Lund mener vi bruker mye penger på å betale folk for ikke å jobbe.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Nå er det kun barn født før 1. september som har lovfestet rett til barnehageplass. Barn som er født innen utgangen av august, har krav på barnehageplass fra og med august påfølgende år. Et løpende opptak krever flere barnehageplasser og vil selvfølgelig koste mye penger. NHO og Virke vil finansiere et løpende barnehageopptak med å fjerne kontantstøtten.

– I dag bruker vi en og en halv milliard på å betale folk for ikke å jobbe. De pengene må vi bruke på å få fortløpende opptak i barnehage slik at foreldre kan komme tilbake i jobb når permisjonstiden er utløpt, sier Lund.

Vibeke Madsen, administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke, mener skroting av kontantstøtten er god likestillingspolitikk.

– Kontantstøtten gjør at flere kvinner blir hjemme lenger enn nødvendig. Derfor må det gjøres noe med en gang, sier Madsen.

Kontantstøtten har fått hard medfart de siste dagene. Arbeiderpartiets familieutvalg har lansert andre ordninger i stedet for kontantstøtten og Høyres Tina Bru vil fjerne både kontantstøtten og barnetrygden.

Også for barn født i september og oktober

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

BEHOLDER STØTTEN: Torbjørn Røe Isaksen er klar på at kontantstøtten forblir.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men det spørs om det blir gjort noe med en gang. Regjeringen har ingen planer om å fjerne kontantstøtten.

– Regjeringen er for valgfriheten som kontantstøtten gir, og også opptatt av at kontantstøtten bekjemper barnefattigdom, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han ønsker å få til begge deler. Både et så løpende barnehageopptak som mulig og samtidig beholde kontantstøtten.

– Sammen med KrF og Venstre har vi sørget for 3.400 nye barnehageplasser. Nå blir det også sånn at barn som er født i september og oktober får rett til barnehageplass, sier statsråden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger