Her er alle de ansatte tatt ut i streik

KRØDSHERAD/NORESUND (NRK): Ved Krødsherad Everk er alle de elleve ansatte tatt ut i streik. Blir det strømbrudd kan det få alvorlige konsekvenser.

Krødsherad Everk

STREIK: I denne bedriften er alle de ansatte tatt ut i strømstreiken som har pågått siden 22. september.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Mandag ble streiken i El og IT Forbundet trappet opp. Nå er over 1.000 medlemmer tatt ut i streik i hele 73 selskap over hele landet.

Ved Krødsherad Everk forteller leder av EL og IT Forbundet, Frank Sleviksmoen, at det er hundre prosent oppslutning om fagforeningen.

Frank Sleviksmoen

Frank Sleviksmoen er leder for EL og IT Forbundet i Krødsherad. Han forteller at det er god oppslutning om fagforeningen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– De fleste organiserer seg og ser fordelene ved det.

Selv lærling Bjørn Olav Ødegård som begynte for en uke siden er organisert.

– Alle de andre kollegaene mine er organisert, så da er det vel enklest å stå sammen, sier han.

– Så du har jobbet her en uke og er allerede ute i streik?

– Ja ja, knallstart det.

Redd for strømbrudd

Den eneste som er på plass i det ellers tomme lokalet er bror til tillitsvalgt Frank, Espen Sleviksmoen. Han er sjef i Krødsherad Everk. Han var også egentlig tatt ut i streik, men ble fritatt.

– I utgangspunktet skulle jeg ut i streik, men fordi det er en såpass spesiell situasjon der alle de ansatte er ute i streik måtte jeg nesten bli igjen på kontoret, sier han.

– Hva bekymrer dere nå?

– Det verste som kan skje er strømutfall slik at folk mister strømmen. Dersom det blir fare for liv og helse kan vi handle, men likevel kan det ende med at noen ikke får strømmen tilbake.

Eneste på kontoret

Sjefen er den eneste som er igjen på kontoret.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bekymret for Kiwi-butikken

Det bekymrer assisterende butikksjef på Kiwi i Noresund, Annette Samnøy. Hun blir nærmest skrekkslagen da hun får vite at alle de ansatte i Krødsherad Everk er tatt ut i streik.

– Vi har et aggregat som vil slå inn ved strømbrudd slik at kjøle- og frysevarer ikke tiner, og kassene vil være operative. Problemet er at vi ikke vet hvor lenge aggregatet vil virke, sier hun og fortsetter:

– Jeg støtter de ansatte og regner med at de har en god grunn til å streike, men jeg håper det kommer en løsning snart. Det er klart jeg blir bekymret, også privat, fordi man er veldig avhengig av strøm.

Annette på Kiwi

Annette Samnøy er bekymret for den pågående strømstreiken, til tross for at de har aggregat i butikken.

Foto: Anette Skafjeld / NRK