Gjenoppbyggingen av Utøya snart ferdig

Til femårsmarkeringen den 22. juli skal Utøya være gjenoppbygget. Klar for en ny epoke.

Læringssenteret på Utøya

Styreleder for Utøya, Jan Christian Vestre, forteller at læringssenteret skal minne og lære om den vonde historien.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er viktig for oss at det skal være et lyst bygg, et åpent bygg og et tilgjengelig bygg. Vårt håp er at flest mulig vil komme hit, se det og lære noe av det, sier styreleder for Utøya, Jan Christian Vestre, om læringssenteret.

Læringssenteret, som skal ta imot klasser og andre interesserte fra hele landet, er ett av byggene som skal ferdigstilles. En del av læringssenteret, er det gamle cafebygget. Der finner man fortsatt spor etter den grusomme dagen i 2011.

– Det er et veldig alvor her. En del av bygget er bevart slik det så ut den beksvarte dagen i 2011 og det har også vært litt av tanken at det skal bevares. Nettopp for å vise grusomhetene og hvor bestialsk dette terrorangrepet var.

En historie om liv og død

I cafebygget ble 13 mennesker drept. Men også mange klarte å rømme fra eller gjemme seg i dette bygget.

Nye bygninger på Utøya

Flere nye bygninger og et helt annet utseende, vil møte de som kommer til markeringen den 22. juli.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Cafebygget er på mange måter en historie om liv og død. Igjennom de delene vi har bevart av dette huset forteller vi begge deler av historien, både de som ble drept men også de som overlevde her.

– Nå som det nærmer seg ferdigstillelse, hvor viktig tenker du det var at dere faktisk tok vare på cafebygget? For det var jo snakk om at dette skulle rives.

– Det var vanskelig en periode å vite hva som var rett svar fordi det er så mange ulike oppfattelser og meninger om hva som skulle skje her. Det har vi stor respekt for. I ettertid så tror jeg vi fant den beste løsningen, som både tar vare på minnene fra den dagen men som også åpner opp for refleksjon, læring og undring. Som forhåpentligvis kan bidra til at vi lærer noe av det som skjedde.

Gaver og donasjoner

Gjenoppbyggingen av Utøya har kostet mellom 60–70 millioner kroner, selve læringssenteret har kostet cirka 11 millioner kroner. Disse pengene har stort sett kommet inn via gaver og donasjoner. En av dem som gir tre millioner kroner er sparebankstiftelsen i DNB.

Penger til læringssenteret

Jan Christian Vestre tar imot tre millioner kroner fra Sissel Karlsen hos sparebankstiftelsen i DNB.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi har hele tiden siden 22. juli, tenkt at vi ønsker å gå inn i Utøya. Men det var først når dette prosjektet kom, at vi synes at vi kunne gå inn med midler fra oss siden vi ikke støtter partipolitiske tiltak. Men her vil det komme veldig mange andre enn AUF-ere, så derfor ble dette et riktig prosjekt for oss å gå inn i, forteller Sissel Karlsen.

Klart til 22. juli

Læringssenteret og de andre byggene på Utøya skal stå klare til den 22. juli. Da vil blant annet kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg være med for markere dagen.

– Det er ikke mye arbeid som gjenstår, det er litt detaljering og selve læringsinnholdet og møblementet som skal fylle bygget med innhold, men det kommer på plass i løpet at de neste ukene det også, avslutter Vestre.

Vi gjør oppmerksom på at NRK har ikke fått tillatelse til å ta bilder inne i selve cafebygget. Årsaken er at de pårørende skal få muligheten til å se dette først når alt er klart.