NRK Meny
Normal

– Det blir et tøft møte med terrorangrepet

Til sommeren åpner det såkalte læringssenteret på Utøya, der besøkende vil kunne få et tøft møte med terrorangrepet 22. juli i det gamle kafébygget. AUF-lederen mener det er viktig å forhindre at det skjer igjen.

Kafebygget på Utøya

Det knirker i iskald snø, når vi rusler rundt på Utøya denne kalde vinterdagen i januar. Lite minner om skrekkscenene som utspant seg her for snart fem år siden.

I det gamle káfebygget på Utøya ble 13 ungdommer skutt og drept under terrorangrepet den 22. juli 2011.

Rundt det tidligere káfebygget bygges det et nytt læringssenter, det såkalte Hegnhuset. I senteret vil de som besøker øya få et sterkt og tett møte med den forferdelige dagen i 2011.

– Man kommer nært på tragedien, og det kommer absolutt til å bli et tøft møte. Samtidig mener vi det er viktig å bruke historien til et positivt læringsøyemed for nye generasjoner med ungdommer, sier daglig leder for Utøya, Jørgen Watne Frydnes.

Jørgen Watne Frydnes og Mani Hussaini

Daglig leder på Utøya, Jørgen Watne Frydnes (til venstre) og AUF-leder Mani Hussaini besøkte denne uka øya for å se på arbeidene med det nye bygget.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Tar vare på káfebygget

Kafébygget skulle først rives, men etter kraftige protester blant annet fra pårørende, er deler av huset beholdt. Det blir en del av læringssenteret, som ifølge Watne Frydnes vil bli et viktig bygg, midt i hjertet av Utøya.

– De nye områdene vil huse en utstilling om demokrati og ytringsfrihet, og vi vil også fortelle historien om de som ble drept, og de som overlevde.

Lysningen på Utøya

'Lysningen' på Utøya er til minne om de 69 som ble drept i terrorangrepet den 22. juli 2011. Navnene til de drepte står på ringen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Selve læringssenteret skal ikke ta i bruk de områdene i káfebygget der ungdommer ble drept, men de stedene blir tatt vare på.

– Det er av hensyn til de pårørende som ønsker det, men også for å ta vare på de synlige sporene for fremtiden, sier Watne Frydnes.

De siste arbeidene på Utøya skal være ferdig til sommeren. Læringssenteret skal være åpent både for dem som skal på leir og for konferansedeltakere på øya.

Les også:

Opplæring for skoleklasser

Også skoleklasser som kommer på besøk, skal kunne oppleve de synlige bevisene på terrorangrepet. Et eget opplæringsopplegg er planlagt for å gi skoleelever innblikk i det som skjedde.

– Læringssenteret skal vise de verdiene som var under angrep. Det skal kunne lære nye generasjoner om det som skjedde. Forhåpentligvis vil læringssenteret bidra til at noe slikt aldri skjer igjen, sier AUF-leder Mani Hussaini.