Hopp til innhold

Regelendring fremstår som prinsipp-rytteri

Å tviholde på regelen om at asylsøkere må tilbake til hjemlandet før de kan søke om arbeidstillatelse fremstår som prinsipp-rytteri, mener juridisk rådgiver i NOAS, Andreas Furuseth.

Andreas Furuseth

Juridisk rådgiver i NOAS, Andreas Furuseth (innfelt) mener regelendringen fremstår som prinsipp-rytteri.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I dag ble det klart at regjeringen ønsker å endre regelverket for å gjøre det lettere for Maria Amelie og andre asylsøkere som er utvist å komme tilbake til Norge. Asylsøkere som har blitt utvist fra landet har nå en karantenetid på to eller fem år før de kan søke om arbeidsinnvandring til Norge.

Nå ønsker regjeringen å korte inn eller fjerne karantenetiden. Dermed kan det i prinsippet bare være snakk uker før man kan være tilbake i Norge.

Lite hensiktsmessig

Men Andreas Furuseth som er juridisk rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), mener det hele virker tungtvint og lite hensiktsmessig.

– Vi mener at en klar forbedring ville være om man fjernet kriteriet om at man skal tilbake til hjemlandet for å søke, hvis man ellers oppfyller kriteriene, sier Furuseth.

Han mener regelendringen fremstår som prinsipp-rytteri for ikke å tape ansikt. I tilegg mener han det fortsatt er mange uklare punkter i forslaget til regelendring som regjeringen ikke har utdypet.

Gjelder bare noen få

Han mener regelendringen vil bedre situasjonen for ytterst få personer, spesielt hvis ikke kriteriene for å få arbeidstillatelsen endres.

– Det er klart at hvis det kreves at man har spesialistkompetanse, en årslønn på over fem hundre tusen, og et jobbtilbud så vil dette ikke omfatte spesielt mange, forsetter Furuseth.

Tør ikke reise hjem uansett

Men regjeringen ser ut til å fastholde på prinsippet om at de som har fått blitt utvist fra Norge må søke fra hjemlandet. Andreas Furuseth mener det er mange som er så redde for å reise hjem at de det ikke er et alternativ for dem å dra til hjemlandet for å søke om arbeidsinnvandring.

– For mange er ikke dette et alternativ, da vil de heller leve ulovlig enn å frykte for livet, avslutter Furuseth.