NRK Meny
Normal

Fram med ullundertøy og lue – nå kommer sprengkulda

Et tosifret antall minusgrader er meldt over nesten hele landet torsdag.

Kulde

KALDT: Gradestokken kryper nedover allerede i dag, mens det blir kaldest torsdag morgen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

En høytrykksrygg som passerer mellom noen lavtrykk, trekker nå med seg kaldere luft fra nord, forteller vakthavende meteorolog Nina Larsgård i Meteorologisk institutt.

– Høytrykket gir mye oppholdsvær, noe som gir mye utstråling på nattetid. Dette gir lavere temperaturer, og når de to kommer oppå hverandre, da blir det ekstra kaldt, forklarer hun.

Gradestokken kryper nedover allerede i dag, mens det blir kaldest torsdag morgen. Da er det meldt opptil 20 minusgrader en rekke steder.

Kortvarig kulde

– Hele landet får egentlig minusgrader onsdag og torsdag. Om ikke alle får et tosifret antall minusgrader torsdag morgen, så er det i hvert fall nært. Men så stiger temperaturene igjen allerede på fredag, sier Larsgård.

Kaldest blir det i de indre og nordlige områdene i Hedmark og Oppland. Man må godt ned på Sørlandet før det blir under ti minusgrader, forteller meteorologen.

På Østlandet blir det for eksempel rundt 16–17 minusgrader oppover Dagali i Buskerud. Ellers i fylket er det meldt opptil 15 minus i fjellområdene. I Drammen er det varslet 12 minus, mens Hønefoss får 13 minus.

41,6 minus i Karasjok

I nordligere strøk blir det også ekstra kaldt, som i Finnmark hvor det kan bli 25 minusgrader i enkelte områder torsdag.

Kuldegradene har allerede satt seg i Karasjok, hvor det i natt ble målt hele 41,6 minusgrader.

Meteorologen råder deg til å kle deg godt når sprengkulda kommer over hele landet.

– Vær klar over at det blir kaldere, og ta hensyn hvis du må være ute. Pass på hender og føtter og ører, sier Larsgård.

Laster Twitter-innhold