NRK Meny
Normal

Rekordvarmt på Østlandet

Fikk du litt vårfølelse i dag? Temperaturene har vært opp mot 14 grader flere steder.

Vårtemperaturer

VÅRTEMPERATURER: En rekke steder i Buskerud, Vestfold og østlige deler av Telemark har fått nye varmerekorder for desember.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Flere svettet nok litt i vinterjakkene sine torsdag. Temperaturene har nemlig vært uvanlig høye mange steder på Østlandet og gamle desemberrekorder er blitt slått.

– Hittil i dag er de høyeste temperaturene målt til 14 grader på Sandøy i Vestfold og 13,9 i Drammen, forteller vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Meteorologisk institutt til NRK.

En rekke steder i Buskerud, Vestfold og østlige deler av Telemark har fått nye varmerekorder i dag:

Laster Twitter-innhold

Sterke vindkast

– Det er uvanlig at det er så høye temperaturer, det er jo nye rekorder. Varmen skyldes fønvind som er kommet fra nordvest. Det er fuktig luft som har blåst inn mot Vestlandet, hevet seg over fjellene, for så å bli tørr når den kommer ned mot Østlandet. Den varmes da ekstra på lesidene av fjellene, forklarer Bøyum.

Det har også blåst kraftig flere steder tirsdag, men dette vil gi seg utover kvelden, opplyser meteorologen.

– Der er i Buskerud og Telemark det har vært sterkest vind i dag. I Hemsedal var det målt vindkast på 24 meter i sekundet. Vinden har sammenheng med de høye temperaturene, sier Bøyum.

Men til helgen skal det snø

Både de varme temperaturene og den sterke vinden avtar allerede mot kvelden. Fram mot helgen blir det dermed greit å kneppe vinterjakka igjen.

– Det blir kjøligere i løpet av uka og mot helgen. Det kan bli litt snø, men i små mengder, sier Bøyum:

– Da blir det litt mer normale desemberforhold.