NRK Meny
Normal

Forsikringsselskap: – Hellas er et eldorado for lommetyver

Ta ut kontanter til Hellas, oppfordrer UD. Men forsikringsselskapet ditt dekker nok ikke store summen om de skulle forsvinne.

Euro som tas ut av en minbak

TA UT SMÅ KONTANTER: Det anbefaler informasjonssjef i Gjensidige Christian Haraldsen.

Foto: Mertens, Kerstin / Samfoto

– Alle turister som reiser til Hellas fra overalt i Europa må ta med seg kontanter, og det er klart at Hellas nå blir et eldorado for lommetyver, sier Christian Haraldsen, informasjonssjef for Gjensidige.

Men han legger også til at sannsynligheten for at akkurat du blir rammet, er relativ liten.

Mange forsikringsselskaper dekker ikke mer enn 2–3000 kroner for enkeltpersoner og opptil 6000 kroner for familier for tap av kontanter.

– Ta vare på pengene så sikkert som mulig. Putt de gjerne inn i en safe, hvis hotellet har det. Jeg ville ikke gått rundt med for mye kontanter på meg.

Haraldsen tipser også om at det kan være lurt med små kontanter, da det kan bli vanskelig å veksle for store beløp.

Gjemmer litt her og litt der

Turist i Hellas Per-Christian Fossen

GJEMMER PENGENE: Per-Christian Fossen prøver å finne lure gjemmesteder til kontantene sine.

Foto: Lena Fossen

Per-Christian Fossen er på ferie i Hellas sammen med familien. Han er en av mange som ikke tar sjansen på stengte banker.

– Vi har tatt ut så mye penger at familien i utgangspunktet klarer seg i tre uker, sier han.

Nordmannen har ikke opplevd forsøk på tyveri, men sier det er ukomfortabelt å bære så mye penger. Derfor tenker han nøye gjennom hvor han gjemmer pengene.

– Så lenge hotellene har safe legger vi de der. Ellers prøver vi å spre det utover i lommer, sekker og bager, forteller han.

– Bad på skift

– Vær spesielt oppmerksom i store folkemengder og steder med trengsel. På stranda kan det være lurt å alliere seg med noen, det kan være lurt å bade på skift, sier Haraldsen.

– Hvilke krav stiller dere for oppbevaring av kontanter?

– Kravet er at pengene skal være under tilsyn eller låst. I gamle dager brukte man små poser som man hadde rundt halsen, det er ikke så dumt.

Hvilke krav som stilles for at du skal få pengene tilbake om du skulle bli ranet, er forskjellig fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.