NRK Meny
Normal

Norske Hellas-turister tar ut kontanter for to uker

Det er lange køer til minibankene på Gardermoen. På grunn av den tilspissende økonomiske krisen i Hellas vil nordmenn sikre seg nok kontanter til ferieturen.

Kø på Gardermoen

Det var kø både på innsjekkingen og i minibankene på Gardermoen mandag morgen. Hellas-turister tar ut euro før reisen.

Foto: Eva Marie Bulai

Mens grekerne tømmer de greske bankene for kontanter, tar reisende ut store beløp på Gardermoen.

– Vi har tatt ut så mye kontanter at vi tror det er nok for to uker, sier Hellas-turist Gro Øi på Gardermoen mandag morgen.

– Trenger vi mer, får vi håpe at dette gir seg, slik at vi fortsatt kan få tatt ut penger eller får betale med penger, sier venninen Titti Lindgren.

– Krysser fingrene

Mandag morgen flyr venninnene til øya Lefkas i Hellas. De er fullt klar over krisen, men er overrasket over nyheten om at man kun kan ta ut rundt 520 kroner i minibankene i Hellas.

– Å herrre min hatt. Det er jo ikke budsjett for en dag en gang. Vi får bare krysse fingrene og håpe på det beste, sier sier Øi.

Euro som tas ut av en minbak

Mens bankene tømmes for kontanter i Hellas tas det ut store eurobeløp på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Foto: Mertens, Kerstin / Samfoto

DNB sier til NRK at de anbefaler kundene sine å ta ut penger i Norge før man drar til Hellas, fordi vi ikke kan vite om bankkortene fungerer i Hellas.

– De siste dagene har det blitt tatt ut veldig høye eurobeløp, og spesielt for dem som skal til Hellas, sier sjef i DNB på Oslo Lufthavn Gardermoen, Henriette Sandvik.

Økonomikrisen i Hellas skaper stor usikkerhet blant dem som har planlagt ferieturen dit.

Søndag ettermiddag anbefalte Hellas' statsminister Alexis Tsipras å innføre kapitalkontroll og stenge greske banker mandag. De vil holde stengt i seks dager og minibankene er stengt i dag.

Lav uttaksgrense hindrer kontantuttak

Selv om situasjonen har snøret seg ekstra til de siste dagene, har nordmenn tatt ut tusenvis av euro hele den siste uken. DNB på Gardermoen risikerer dermed selv å gå tomme for kontanter.

– Med tanke på krisen som er nå må også vi ta forbehold. Vi bestiller derfor inn ekstra med kontanter for å sikre at vi ikke går tomme, sier Sandvik til NRK.

Tollgrensen for uttak er 25 000 kroner per person. Men har du ikke konto hos DNB risikerer du å ikke få tatt ut mer enn 10 000 kroner.

– For dem som ikke har DNB-kort er de fleste uttaksgrensene på minibank 9900 kroner per fjerde virkedag. Det er mange som ikke er klar over dette, og det kan dermed bli et problem når man kommer hit, sier Sandvik.

Hun ber derfor de som skal ta ut kontanter på Gardermoen om å enten ta ut norske kontanter på forhånd eller om å kontakte banken sin på for å få hevet uttaksgrensen før man reiser. Imidlertid er det ikke alle banker som tillater dette. For DNB-kunder er uttaksgrensen på 50 000 kroner.

– Tenk budsjett

Ettersom den økonomiske krisen er svært uforutsigbar, anbefaler Sandvik reisende å belage seg på kun kontanter.

– Det jeg sier til kundene våre er at de burde ta ut det de tenker de skal bruke i budsjett, sier hun og legger til:

– I sted hadde jeg en kunde som hadde en venninne i Hellas som ikke fikk brukt kortet sitt noe sted, fordi de er redde de ikke får penger tilbake for det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger