Fengsler er storprodusenter av kjøkken

I en rekke norske fengsler lages det ulike møbler på bestilling. Enkelte har nå spesialisert seg på kjøkken. Blant dem er Ullersmo fengsel og Ringerike fengsel – som har lange ventelister av kunder.

Fengselsinsatte produserer kjøkken

Både norske og utenlandske innsatte i fengslene produserer kjøkken for millioner av kroner hvert år.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ove Høyland er full av tatoveringer og har overarmer store nok til å bære et helt kjøkken alene. Han soner en straff på over elleve år i Ringerike fengsel, og står ved en av de avanserte maskinene inne i snekkerverkstedet i fengselet.

Han og de 24 andre innsatte som jobber her lager blant annet kjøkken på bestilling.

Ove Høyland

Ove Høyland soner en straff på elleve år i Ringerike fengsel. Han håper kundene er fornøyde med produktene han lager.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg tror jeg har laget 30 skuffer i dag, dype og lange. Jeg må være veldig nøye, eller så blir det rare kjøkken, sier Høyland fornøyd.

Flere norske fengsler lager ulike møbler på bestilling. Ringerike fengsel lager alt fra barnemøbler, fuglekasser til ribbevegger og kjøkken.

– Disse kjøkkenseksjonene skal til en barnehage i Bærum som åpner i april, sier verksmester Tore Kjemperud som viser oss rundt inne i snekkeravdelingen.

Hvert år lager de innsatte her rundt 50 kjøkken som havner rundt omkring i hele Norge. Ullersmo fengsel i Akershus solgt 200 kjøkken i fjor. Snekkeravdelingene har blitt god business.

Ringerike fengsel blir sånn sett lillebror, men omsatte likevel for 4 millioner kroner.

Kvalitet gir stolthet

– Det er selvsagt ikke fagfolk som gjør jobben, men det er fagfolk som leder arbeidet. Og spesielt blant de utenlandske innsatte er det mange som har jobbet som håndverkere. De er populære her.

Verksmester Tore Kjemperud

Verksmester Tore Kjemperud ved Ringerike Fengsel mener det er gir de innsatte, og samfunnet, mer utbytte når de innsatte produserer kvalitetsprodukter.at de innsatte

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Verksmesteren mener at det som selges er bra. Tanken er at snikring av paller gir lite selvfølelse, mens det å lage kvalitetsprodukter gir stolthet og nyttig arbeidserfaring.

– Vi bruker det mest moderne av maskiner og utstyr, men er neppe noen konkurrent av de store kjøkkenleverandørene, sier Kjemperud.

Og innsatt Høyland håper kundene blir fornøyde.

– Det er jo kjøkken med litt sjel i, smiler han.