Hopp til innhold

Farlig parasitt nærmer seg norske blåbær

Forskere advarer mot parasitten «revens dvergbendelorm» som nærmer seg norskegrensa. Mennesker kan få dødelig leverskade av å spise infiserte blåbær.

BLÅBÆR BLÅBÆR

Den farlige parasitten «revens dvergbendelorm» sprer seg til norske blåbær via reven. Mennesker som spiser infiserte bær kan få dødelig kreft.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ifølge forskere er det bare et tidsspørsmål før parasitten «revens dvergbendelorm» kommer inn over norskegrensa. I verste fall kan den gi mennesker dødelig leverskade i form av kreftlignende cyster.

Smitten skjer ved at bendelormsegg fra revens urin legger seg på blåbær som mennesker plukker og spiser.

Kommer fra Sverige

Heidi Enemark er parasittolog ved Veterinærinstituttet, og hun sier at vi ikke kommer utenom parasitten som allerede har kommet til Sverige. I Danmark er den utbredt.

– Det er så mange ville dyr, og det er så mye transport frem og tilbake over grensen, så når den er i Sverige vil den også komme til Norge, sier hun.

Dvergbendelorm

Dvergbendelorm - isolert fra en rev i Ungarn.

Foto: Wikipedia

Kan gi leverskade

Parasitten kan gi mennesker kreftlignende cyster både i leveren og hjernen. Sykdomsutvikling går veldig langsomt, og det gjør at det er vanskelig å oppdage om bærene i Norge har blitt infisert.

– Det kan gå flere år før man blir klinisk syk av parasitten, sier Enemark.

– Men det er en sjelden infeksjon, legger hun til.

Kjæledyr må behandles

Parasitten er ufarlig for dyr, men hund og katt som har vært med på ferie i Sverige eller Danmark kan være bærere av parasitten, forteller Enemark. Da må de behandles.

– Å ta med kjæledyr på ferie uten å gi dem ormekur før de kommer hjem, er en måte å introdusere parasitten i Norge, sier hun.

Ifølge mattilsynet er det lovpålagt for alle som reiser med hund og katt å sørge for at dyret blir behandlet mot dvergbendelorm.

Ingen grunn til panikk

Parasitten er foreløpig ikke kommet til Norge, og det er ingen grunn til panikk ifølge parasittologen.

– Inntil videre har vi ikke påvist den, så man skal være veldig uheldig hvis man blir smittet her i Norge. Hvis man passer på å vaske bærene før man spiser dem, så er risikoen veldig liten for at man blir smittet, avslutter hun.