NRK Meny
Normal

Eva fra Drammen bor i Ankara: – Jeg er ikke redd

Eva Hennum-Mezili fra Drammen bor i Ankara, og sier terrorangrepet lørdag gjorde inntrykk. Hun tar sine forholdsregler, men er ikke redd.

Eva Hennum-Mezili og Öner Mezili

Eva Hennum-Mezili fra Drammen bor i Ankara sammen med ektemannen Öner.

Foto: Privat

– Jeg har det helt fint. Jeg var ikke klar over at dette hadde hendt før min far ringte og lurte på hvordan det gikk med meg, sier Eva, som har bodd i Tyrkias hovedstad i ett år, sammen med sin tyrkiske ektemann Öner.

– Vi bor i et trygt område, et stykke unna der dette skjedde. Men det var et sjokk da jeg forsto hva som hadde hendt, og omfanget av det. Sånn sett var det en ganske guffen dag i går. Det kom fram noen minner, fra da vi hadde terroren ganske nær i Norge for noen år siden.

Sterke bilder

Drammenskvinnen valgte å holde seg inne resten av lørdagen. Der ble hun sittende og se på tyrkiske nyhetssendinger på TV.

Eva Hennum-Mezili sammen med moren i Ankara

Eva Hennum-Mezili sammen med moren, Unn Dorte Hennum, i Ulus i Ankara. Dette er i samme område som lørdagens terroraksjon skjedde.

Foto: Privat

– Det var ikke noe hyggelige bilder. Vi har jo sett mye mer her enn det som vises i norske medier. Det var ganske dramatisk, også det å se reaksjonene etterpå, at folk var så sinte, og at det virket som om politiet holdt igjen dem som forsøkte å hjelpe de sårede, forteller Eva.

– Jeg har mange tyrkiske venner, og det var sterkt å se reaksjonene deres i sosiale medier. Alle fryktet naturligvis at noen som står dem nær var blant de rammede. Heldigvis er ingen av dem jeg kjenner berørt.

Må ta forholdsregler

– Har dere fått noen beskjed om hvordan dere skal forholde dere nå?

– Ja, vi blir bedt om å holde oss unna offentlige transportmidler, kjøpesentra og store folkemengder. Og de ringte fra den norske ambassaden i Ankara i går og lurte på hvor jeg befant meg, om jeg var i god behold. Det synes jeg var fint.

– Du har ikke lyst til å pakke kofferten og dra hjem til Drammen nå?

– Jeg føler meg trygg. De fleste utlendingene bor i Cankaya, det området der jeg bor. Alle ambassadene er her, og jeg tror ikke det vil skje noe her. Jeg følte litt utrygghet i går. Det er liksom ikke alt som stemmer her, men det er ikke sånn at jeg kommer til å dra hjem til Norge. Vi må bare følge rådene fra ambassaden og politiet, om hvor man bør ferdes.

Eva Hennum-Mezili

Eva Hennum-Mezili i barnehagen der hun jobber.

Foto: Privat

Hun forteller også at tyrkerne snakker mye om hvem som kan stå bak, og at de ikke tror det er IS eller PKK, fordi de alltid pleier å fortelle om det når de har utført terroraksjoner. Mange frykter at det kan skje mer.

Eva er førskolelærer, og jobber i barnehagen ved en internasjonal skole i Ankara. Når arbeidsuken begynner, vil hun gå på jobb som normalt, og leve med de begrensninger myndighetene anbefaler.

– Området der terrorangrepet skjedde lørdag, er et veldig fint shoppingområde. Dit kommer jeg ikke til å dra med det første, sier hun.