Hopp til innhold

Elever om narko-funn på skole­toalett: – Veldig skummelt

Politiet etterforsker funn av 25 gram narkotika på et toalett på en ungdomsskole i Drammen.

Anna Hochnowski og Emma Hjelm Pedersen

Anna Hochnowski og Emma Hjelm Pedersen er sjokkert over narkofunnet på Svensedammen skole i Drammen.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

I friminuttet på Svensedammen skole i Drammen snakker ikke elevene om avsluttende prøver eller den kommende sommerferien. De snakker om narkotika.

Onsdag ble det kjent at det ble funnet 25 gram MDMA bak en takplate på et toalett på ungdomsskolen.

– Det var litt sjokkerende og skummelt, for du vet jo ikke helt hva folk kan gjøre når de går på det, sier Emma Hjelm Pedersen (14).

Politiet karakteriserer det som et svært farlig stoff.

– Jeg ble ganske overrasket. Det er dumt, for skolen skal jo ikke være et sted å handle narkotika, sier Anna Hochnowski (14).

Les også Fant narkotika på ungdomsskole: – Det er livsfarlig

Svensedammen skole på Konnerud i Drammen

– Livsfarlig

Politiet besøkte i dag skolen på Konnerud. Det blir ikke siste gang. Saken etterforskes, og til uka blir det undervisning om temaet.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Et slikt stoff hører ikke hjemme noe sted, og i hvert fall ikke på en skole. Og så er mengden så stor at det er å anta at det er et marked for dette blant unge. Det er noe vi må ta tak i på skolen, med elevene og blant foreldre, og vi må sammen om den utfordringen, sier rektor Audun Martinsen.

I pinsehelga gjennomsøkte politiet skolen med hund, for å sjekke om det var lagret mer stoff noe sted. Søket ga ingen funn.

– Vi kan ikke si så mye om etterforskningen, men dette er jo en ungdomsskole, så det er unge involvert, og vi har funnet mer enn det som er til eget bruk. Og så er det snakk om MDMA, som er et sterkt narkotisk stoff. Det er livsfarlig hvis du får i deg for mye, sier Geir Oustorp, som er leder for forebyggende avdeling i Sør-Øst politidistrikt.

Rektor ved Svensedammen skole, Audun Martinsen

Rektor ved Svensedammen skole, Audun Martinsen, sendte ut et brev til alle foreldrene.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Ungdomsutvikling

Det har aldri tidligere blitt beslaglagt så store mengder MDMA-pulver, som i fjor. Etter to år med nedgang, var det 13 prosent flere MDMA-beslag i 2023 enn året før.

Politiet er bekymret over at stadig flere unge bruker narkotika. Funnet på ungdomsskolen i Drammen er sjokkerende for nærmiljøet, men Oustorp ser på det som en del av en trend.

– Det følger samfunnsutviklingen, som er en dårlig samfunnsutvikling, og da finner vi det også på ungdomsskolen.

– Hva skjer videre nå?

– Vi har sendt stoffet inn til analyse, og så etterforske, og så får vi se om vi kommer nærmere hvem som kan ha brakt dette inn på skolen, sier Oustorp

– Det føyer seg inn i rekken om at ting nå skjer bare tidligere og tidligere. Dette har før vært – ikke vanlig – men vi har hatt det på videregående skoler. Og nå har vi det på ungdomsskoler. Det er dessverre ikke overraskende at det brukes narkotika i yngre og yngre årsklasser.

Geir Oustorp og rektor Audun Martinsen fra Svensedammen skole

Geir Oustorp besøkte fredag Svensedammen skole.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Delvis lettet rektor

I skolegården bekrefter jentene at narkofunnet er det store samtaleemnet.

– Er dere bekymret for at det kan være mer narkotika på skolen?

– Når de først har funnet noe, så kan det jo være mer, svarer Emma.

Samtidig som rektor Audun Martinsen er trist over det som har skjedd, er han også litt lettet.

– Det positive her er at vi faktisk fant det, ellers ville det vært ute på gata. Dette stoffet er farlig, så jeg er sånn sett glad for at vi fant det, sier han.

Sindre Bråthen

Ingen visste at Sindre ruset seg – en dag stoppet hjertet hans