NRK Meny
Normal

Denne testen kan avsløre risiko for hjertesykdom

Med en relativt enkel CT-undersøkelse kan du måle mengden kalk i kransårene til hjertet, men kjendislege er skeptisk.

Hjerteundersøkelse

I FARESONEN: Dette røntgenbildet er tatt av en pasient som risikerer hjertesykdom. De gule flekkene innenfor den røde sirkelen er kalkavkleiringer i kransarteriene til hjertet.

Tusenvis av nordmenn opplever det hvert eneste år. En skarp smerte i brystet, som stråler ut i armene. På sykehuset avdekkes en tett blodåre rundt hjertet. For mange ender det fatalt.


Nå finnes en enkel test som kan avsløre din risiko for å bli utsatt for et hjerteinfarkt. Men foreløpig må du betale regningen selv, som kommer på rundt en tusenlapp.

– Det er en relativt enkel CT-undersøkelse som måler mengden kalk i kransårene til hjertet.Utallige studier har vist at mengden kalk i disse årene korresponderer med risikoen for å utvikle hjertekarsykdom, sier Tor Ole Kjellevand, tidligere kardiolog ved Rikshospitalet, til NRK.

Til menn over 40 og kvinner over 50

Kjellevand, som nå jobber for Røntgeninstituttkjeden Unilabs, mener norske leger burde fokusere mer på kalsiumnivå i blodårene enn kolestrol. Det er ingen studier som har vist at friske mennesker har noen nytte av å bruke kolesterolsenkende medikamenter selv om de har for høyt kolesterol, ifølge legen.

Kardiolog Tor Ole Kjellevand tilbyr en enkel test som kan avsløre riskikoen for å avsløre hjertesykd

ENKEL TEST: Kardiolog Tor Ole Kjellevand tilbyr testen som kan avsløre risikoen for å avsløre hjertesykdom.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– I mange tilfeller behandler vi friske mennesker med for eksempel en kalsiumsundersøkelse. Hvis det viser seg at de har for høyt kolesterol og kan forhindre behandling med kolesterolsenkende medikamenter resten av livet, så vil jeg si at det er den beste undersøkelsen man kan gjøre, sier han.

Undersøkelsen anbefales til menn over 40 år og kvinner over 50 som har en eller flere risikofaktorer for å utvikle hjertesykdom.

– Andre faktorer

Men kalsiumtesten møter skepsis fra andre i legestanden. Blant andre fra kjendislege og kardiolog Wasim Zahid:

– At kalken er der, det er nå så. Men det er mange ting som avgjør risikoen. Kanskje bør du gå ned i vekt, trene mer, spise mindre, slutte å røyke. At kalken er der, det er bare en indikasjon på at du bør sette i gang andre tiltak, sier han til NRK.

Wasim Zahid

UENIG: Kjendislege og kardiolog Wasim Zahid påpeker at det er flere forhold som avgjør risikoen for hjertesykdom.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Zahid er heller ikke enig i at norske leger fokuserer for mye på kolestrol som årsak til hjertesykdom.

– Når man avgjør om en pasient har risiko, så ser man ikke bare på kolerstolet, man gjør en helhetlig vurdering. Men man kan ikke si at kolesterol ikke har en betydning, for alle internasjonale autoriteter og fagmiljøer nevner kolesterol som en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom.