NRK Meny
Normal

– Forskjellen mellom liv og død

Til våren får Hallingdal sjukestugu sin egen CT-skanner. Det kan bety forskjellen mellom liv og død for slagrammede, mener kommuneoverlegen.

CT-skanner

Om noen måneder står en lignende CT-skanner klar ved Hallingdal sjukestugu (illustrasjonsfoto).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

For med en egen CT-skanner blir behandlingsmuligheten langt bedre for slagrammede hallinger. Med den kan pasientene raskere få stilt en diagnose, mener direktør Per Bleikelia ved Ringerike sykehus.

– Dette er ganske unikt, og jeg har ikke hørt om lignende andre steder. Grunnen til at vi ønsker en CT-skanner, er at det er lange avstander mellom Ringerike sykehus og øvre deler av Hallingdal. For å gi likeverdige helsetjenester, mener vi dette er en stor styrke som kan gjøre en helseforskjell, sier Bleikelia.

Får raskere riktig behandling

For folk i Hallingdal vil skanneren ofte kunne bety forskjellen mellom liv og død, ved for eksempel et slagtilfelle.

Hans Kristian Glesne, Per Bleikelia og Øystein Lappegard.

Banksjef Hans Kristian Glesne (fra venstre), sykehusdirektør Per Bleikelia og kommuneoverlege Øystein Lappegård mener CT-skanneren vil gi et mer likeverdig helsetilbud for hallingene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– De som bor langt fra sentrum, har ikke fått den samme behandlingen som folk som bor nær sykehus. Nå har teknologien utviklet seg, og det er mulig å gi disse tjenestene ute i periferien, sier kommuneoverlege Øystein Lappegard i Ål.

Bildene fra CT-skanneren skal overføres digitalt til Ringerike sykehus, der de tolkes umiddelbart, og legene i Hallingdal kan på bakgrunn av beskjedene de får, sette i gang behandling. Er det snakk om en blodpropp, får pasienten raskt blodtynnende behandling.

Spleiselag

I år er Ringerike sykehus det eneste sykehuset som har gått med overskudd i Vestre Viken Helseforetak. Mesteparten av dette overskuddet blir overført til Hallingdal sjukestugu og CT-skanneren. Den har en prislapp på drøye fire millioner kroner, og finansieringen er et spleiselag mellom Ringerike sykehus og Skue sparebank.

– Vi mener dette er helt i kjernen for vår strategi, siden vi er en lokalbank fra Hallingdal, selv om vi har nedslagsfelt i hele fylket. Vi ønsker å bidra til dette som så til de grader løfter helsetilbudet i Hallingdal, sier Hans Kristian Glesne, som er banksjef i Skue Sparebank.

1. april 2016 skal skanneren stå klar. Kommuneoverlegen, sykehusdirektøren og banksjefen garanterer at det ikke er noen aprilspøk.