NRK Meny
Normal

Brannvesenet: – Flammene sprer seg fort i eldre leilighetsbygg

SOLBERGMOEN/DRAMMEN (NRK): Mange eldre leilighetsbygg har åpne loft som gjør slukningsarbeidet vanskelig for brannvesenet.

Rekkehusbrann Solbergelva

TOTALSKADD: Brannen i rekkehuset på Solbergmoen spredte seg via takkonstruksjonen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Tre personer omkom da det begynte å brenne i et rekkehus på Solbergmoen i Nedre Eiker søndag. Brannvesenet slet med å få kontroll over brannen, og den blusset opp igjen flere ganger. Noe av årsaken var at det er et åpent loft over leilighetene.

– Når det er åpen løsning over flere leiligheter, kan brannen spre seg fra leilighet til leilighet gjennom loftet, sier avdelingssjef Odd Ellingsen for forebyggende avdeling ved Drammensregionens brannvesen.

Odd Ellingsen, avdelingssjef for forebyggende avdeling i Drammenregionens brannvesen

Odd Ellingsen, avdelingssjef for forebyggende avdeling i Drammensregionens brannvesen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

For mange år siden ble rekkehus bygget med åpne loft over leilighetene. På 70-tallet ble det krav om brannskillevegger, og siden er kravene blitt ytterligere skjerpet. Eldre bygninger med få eller ingen brannskillevegger gjør slukningsarbeidet krevende for brannvesenet.

– Hvis brannen starter i enden av leilighetsbygget, kan den spre seg over loftet og helt til den andre enden av bygget. Du får en full overtenning over hele bygningen, sier Ellingsen.

Ekteparet Teien

Ekteparet Marianne og Christian Teien mistet alt de eide i brannen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Var bekymret for brannsikkerheten

Det bodde 14 personer i rekkehuset på Solbergmoen som ble totalskadet i brannen søndag. Blant dem var ekteparet Marianne og Christian Teien. De har lenge fryktet at det skulle begynne å brenne i rekkehuset som er eid av kommunen.

– Jeg har sagt at hvis det skjer noe i blokka her, så går hele bygget på kort tid. Det gjorde det, sier Christian Teien.

Brannvarslerne i bygget ble kontrollert i desember. Ledelsen i Nedre Eiker boligstiftelse vil vente på resultatet av etterforskingen før de kommenterer beboernes kritikk. Kripos bistår det lokale politiet i etterforskningen av brannen. Den foreløpige obduksjonsrapporten er trolig klar tirsdag.

Brann Solbergmoen

Det brant voldsomt i rekkehuset.

Foto: Morten W Røkeberg / NRK