NRK Meny
Normal

Brannvesenet går dør til dør

I dag starter Aksjon Boligbrann. I en uke skal brannvesenet gå fra dør til dør og hjelpe folk med brannforebygging.

Kenneth Ruud Tina Brock

Kenneth Ruud og Tina Brock skal sammen med andre i brannvesenet gå dør til dør den kommende uka.

Foto: Nicolai E. Delebekk

Selv om det den siste uken har vist seg at Buskerudværingen er svært god til å tukte Brann, er desember allikevel den måneden med flest boligbranner. I den anledning starter brannvesenet i dag opp Aksjon Boligbrann som skal hjelpe folk i hele landet til å holde julestria fri for en alt for overopphetet boligtilværelse.

Bytt batterier!

– Det er røykvarslerens dag i dag, og vi oppfordrer alle til å sjekke at den er på plass der den skal være, og at batteriet er i orden. Alt du trenger å gjøre er å trykke på den tydelig markerte knappen på utsiden og passe på at den gir alarm, sier branninspektør Kenneth Ruud.

Mange glemmer å bytte ut batterier eller å sjekke at ting fungerer som det skal. Derfor har brannvesenet satt i gang Aksjon Boligbrann, med startskudd i dag.

Røykvarsler

Røykvarsleren redder liv! Bytt batterier!

Foto: ScanStock

Aksjonen starter med røykvarslerens dag i dag, og fortsetter med en boligkontroll de neste dagene. Da vil Kenneth Ruud gå fra dør til dør sammen med informasjonsmedarbeider Tina Brock og de fleste andre avdelinger i brannvesenet.

LES OGSÅ:

– Kun for å hjelpe

– Vi fokuserer mest på områder der det bor eldre. Vi vet at statistisk sett er det eldre som oftest rammes av brann, så derfor velger vi å gjøre det sånn, sier Brock.

Hun forteller at de på ingen måte kan tvinge seg inn i boligen til folk, men at hun håper folk tar imot dem med åpne armer.

– Vi har ingenting å selge, og vi er der bare for å hjelpe til.

Julestresset har skylda

– Hvorfor er folk fortsatt uforsiktige i desember?

– Vi skal kose oss så veldig, alt skal være så vel. Vi har masse levende lys, det brenner i peisen hele tiden. I tillegg kan elanlegget fort bli overbelastet av komfyrer som står på og varmeovner som brenner strøm, sier Brock.

LES OGSÅ: Denne får skylda for flest boligbranner

Hun mener julestresset bidrar til at folk fort glemmer det ene stearinlyset eller den kjelen som står på komfyren.

– Kjelebrann er noe av det vi ser mest av, og det er ufattelig viktig at folk vet at de ikke skal kaste vann på, men kun sette på lokket.