NRK Meny
Normal

Bekymret for grisene sine

Grisebønder over hele landet er bekymret etter at den første grisebesetningen her i landet er bekreftet smittet av svineinfluensa.

Gris
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Lørdag ble det påvist svineinfluensa i en besetning i Levanger i Nord-Trøndelag. Mattilsynet ser alvorlig på situasjonen ettersom det ikke er påvist influensa på gris i Norge tidligere.

Grisene som er rammet av svineinfluensa i Levanger, ble smittet av et menneske med sykdommen. Også en grisebesetning på en gård i Hedmark undersøkes nå etter symptomer som tyder på svineinfluensa.

Les: Gris med svineinfluensa

Tilnærmet isolert

Anne Aasnes Andvik, Norsvin i Vestfold

Anne Aasnes Andvik, Norsvin i Vestfold.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Grisebønder i Buskerud, Telemark og Vestfold er også redde for at grisene deres skal bli syke. Grisebonde Kjell Gunnar Gravningen på Skollenborg har satt i verk tiltak for å hindre at besetningen på 900 griser skal bli syk.

- Dette har vi fryktet, sier Gravningen.

Gravningen forteller at de opprettholder en veldig streng smittebeskyttelse.

- Huset er tilnærmet helt lukket for alle som ikke har helt nødvendig ærend hos oss, forteller han.

Hvis smitten blir påvist i hans besetning, blir det tatt prøver, og det kan bli snakk om utslakting av alle dyrene. Dette er i så fall kjøtt som kan brukes fordi det ikke er farlig.

Les også: - Trygt å ete svinekjøt

Frykter et økonomisk tap

Gravningen er redd for de økonomiske konsekvensene dersom besetningen blir syk.

- Vi har små økonomiske marginer innenfor svineproduksjonen. Vi kan få et stort økonomisk baksmell i så fall, sier Gravningen.

Også i Vestfold er det satt i gang tiltak. Norsvin i Vestfold frykter at svineinfluensa skal ramme grisene der.

Leder for Norsvin i Vestfold, Anne Aasnes Andvik fra Re, sier bekymringen blant grisebøndene er stor.

- Vi var bekymret da svineinfluensaen kom i sommer. Men så roet det seg litt. Men nå er det jo påvist svineinfluensa også i Norge, og det bekymrer oss veldig, sier Aasnes Andvik.

Strenge forholdsregler

Siden i sommer har det vært strengt hvem som får gå inn til de 62 grisene til Aasnes Andvik. Og de som får gå inn, må ikke være syke, de må bruke spesielle klær, støvler og hodeplagg, og hvis de har vært i utlandet må det gå 72 timer før de får gå inn.

Andvik bruker selv munnbind og engangshansker dersom antydning til sår hals. Hun har et nært forhold til dyrene og håper hun slipper å se dem med influensa:

- Det er fryktelig å få det på hele besetningen. Det kan bli veldig alvorlig. Dyrene har ikke noe immunforsvar mot influensa. Det kan også bli et stort produksjonstap fordi det er så små marginer i denne næringen, sier hun.

Vaksine mot svineinfluensa

Distriktssjef Stig Atle Vange i Mattilsynet anbefaler svineprodusentene i Norsvin og andre å vaksinere seg mot svineinfluensa.

- Vi er klare til å rykke ut hvis vi får melding om mistanke om svineinfluensa, sier distriktssjef Stig Atle Vange i Mattilsynet i Vestfold.

Han ber grisebøndene følge forholdsreglene som ble anbefalt i sommer.