NRK Meny
Normal

Nærmere 40 barn avhøres etter Utøya-tragedien

Mellom 30 og 40 barn under 16 år, som er blant ofrene etter Utøya-tragedien, skal avhøres som vitner av politiet.

Politiet jobbar på Utøya

Fristen for hvor lang tid det kan ta før barn blir avhørt. kan ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort-Kraby, bli en utfordring for politiet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort-Kraby.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Det er vel en 30 - 40 personer det er aktuelt å gjøre det for. Det er en utfordring på grunn av tidsaspektet. Vi har tidsfrister for å gjennomføre dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort-Kraby til NRK.no.

Blant alle de unge som skal avhøres etter massakren på Utøya 22. juli er mellom 30 og 40 under 16 år. Det kan bli en utfordring ettersom det er en frist for hvor lang tid det kan ta før barn blir avhørt.

– Intervjueren må være tålmodig

– Et sånt avhør må være uhyre nøye og gjennomføres av personer som er sensitive. De må ikke presse barnet til tross for dårlig tid og de må være forberedt på at det kan ta tid før barnet føler nok tillit til intervjueren, sier Turid Suzanne Berg-Nielsen, førsteamanuensis i klinisk barnepsykologi ved NTNU.

Turid Suzanne Berg-Nielsen

Turid Suzanne Berg-Nielsen, førsteamanuensis i klinisk barnepsykologi ved NTNU.

Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

Hun mener det er viktig at politiet tar individuelle hensyn til hvert enkelt barn i intervjusituasjonen.

– Noen tåler mer og noen er mer sensitive, og det må man være oppmerksom på. Fordi om en 12-åring synes det er helt greit, så trenger ikke den neste 15-åringen synes det. Her må man vurdere individuelt, sier Berg-Nielsen.

Høy prioritet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort-Kraby kan ikke bekrefte at Kripos er i gang med å avhøre de skadde, overlevende og pårørende etter terrorangrepene, men sier de unge er høyt prioritert.

– Det er en utfordring at en del av de som skal avhøres er ungdom under 16 år og at de i utgangspunktet skal avhøres i dommeravhør-form, slik at de skal slippe å møte i en eventuell hovedforhandling. Da er det særlig viktig at de skjer så raskt som mulig, og det har høy prioritet hos Kripos, sier Hjort-Kraby.