– Skjønner ikke hvordan hun overlevde

I fire timer lå den tyske kvinnen under en og en halv meter med tettpakket snø rundt hodet og kropp.

Skred Haugastøl
Foto: Eric McNair-Landry

I mars var en gruppe på seks tyske skigåere på tur noen kilometer fra Haugastøl i Buskerud. Midt på dagen ble turfølge tatt av et skred. De fire første ble helt begravd av skredet, men tre av dem var likevel synlig med en skistav eller en arm som stakk opp av snøen. De to bakerste var bare delvis begravd og klarte dermed å grave ut seg selv for så å finne tre av de andre som da var synlig på en eller annen måte. Den siste i gruppa var helt borte.

Hundefører Pål Bakken og hunden Tedd

Hundefører Pål Bakken og hunden Tedd fant den 22 år gamle kvinnen under en og en halv meter med snø.

Foto: Norske redningshunder

Turgruppa hadde ikke med seg søkeutstyr eller skredutstyr, kun spader, men lagde søkestenger av teltstenger som ble bundet sammen med tape. Etter to timer kom de første redningsmannskapene til skredstedet og en og en halv time etter det kom blant annet Norge redningshunder. Hunden Tedd fant raskt hvor kvinnen lå begravd og totalt 17 personer var med på å grave kvinnen ut av raset.

Les også: – Mangler redningshunder

Ingen luftlomme

Hunden Tedd bidro i redningsaksjon etter snøskred ved Haugastøl

Hunden Tedd var svært effektiv da han kom frem til rasstedet. Det tok bare noen minutter før den gode nesen fant kvinnen under snøen.

Foto: Privat

Den tyske kvinnen lå på ryggen under en og en halv meter med snø og snøen lå tett pakket rundt hodet og kropp uten hulrom. Hun hadde ikke snø i nese, munn og svelg, skriver NGI (Norges Geotekniske Institutt) i en rapport.

– Vi skjønner ikke helt hvordan hun klarte å overleve. Det er nesten en verdensrekord forholdene tatt i betraktning. Vi vet at folk som overlever lenge under snøen alltid har en luftlomme rundt ansiktet. De ligger bak en stein, ved et tre, inne i et hus eller andre ting som gjør at de kan puste. I dette tilfelle lå hun på ryggen med en og en halv meter snø rett i ansiktet, så det er helt utrolig at hun overlevde, sier Kjetil Brattlien, skredekspert i NGI.

– Så dette var flaks?

– Hun hadde flaks. Det er ingen som overlever slike situasjoner og faren og turfølge hadde jo innsett at hun var død. Dette var helt uventet og helt fantastisk at hun overlevde.

Kunne bare røre på fingrene

Skred Haugastøl

Mange personer var med på å lete etter 22-åringen under snøen.

Foto: Eric McNair-Landry

Skredet var 200 meter bredt og 400 meter langt. Den 22 år gamle kvinnen har fortalt at hun bare kunne røre litt på fingrene inne i vottene og at hun i starten ropte, men at hun bestemte seg for å være rolig å spare på luften.

– Denne ulykken viser at redningsmannskaper redder liv, så alle fortjener stor honnør, sier skredeksperten.

Turfølge utløste selv skredet selv om de gikk i bunnen av dalen og i slakt terreng. På grunn av snøforholdene ble snøen ustabil av skigåingen og ustabiliteten forplantet seg oppover i fjellsiden. Til slutt løsnet mye av snøen i fjellsiden og traff alle de seks skiløperne i bunnen av dalen.

Les også: Bedring for kvinne som ble tatt av snøskred ved Haugastøl

Helt uten skader

Haugastøl 15. mars 05.13

Det var dårlig vær i området da turistene på seks ble tatt av skred.

Foto: Statens vegvesen / Webkamera

– Det var veldig flaks at den bakerste bare fikk snø til knærne og fikk tak i spaden sin. På den måten fikk han gravd seg selv ut og fire av de fem andre. Hadde han også blitt begravd ville alle seks omkommet, sier Kjetil Brattlien, skredekspert i NGI.

Tre dager etter at den tyske kvinnen lå fire timer under snøen ble hun skrevet ut av sykehuset helt uten skader.

– Det er en helt utrolig historie, avslutter Brattlien.