Hopp til innhold

– Norge har råd til å gi folk asylplasser

– Det er trist å se at barn på flukt må bo på gata, samtidig som vi har mye ledig kapasitet i mottakene våre, sier Marof Bakhtear, logistikkansvarlig på Hvalsmoen transittmottak.

Hvalsmoen

På Hvalsmoen transittmottak er det nesten tomt.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

På Hvalsmoen transittmottak på Ringerike er det mange nyoppussede, tomme rom som står klare for innflytting. Men ingen kommer for å fylle rommene.

På transittmottaket utnytter de nå bare ti prosent av kapasiteten. Det synes de ansatte er vondt. Spesielt når de vet at barn og voksne er på flukt fra krig i andre deler av verden.

– Folk er på flukt, og strømmen er stoppet. Ingen får lov til å komme inn. Vi har plass, og kan ta imot flyktninger nå med en gang. I stedet må flyktningene sitte under plastpresenninger uten mat og sted å bo, sier Marof Bakhtear, logistikkansvarlig ved Hvalsmoen transittmottak.

Mer fleksibilitet i systemet

Pål Nesse, seniorrådgvier i Flyktninghjelpen

Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det bør være langt mer fleksibilitet i det norske systemet. Nå bruker vi ekstremt mye penger på tomme plasser, sier Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

Nesse sier til NRK at pengene blir tatt fra bistandsbudsjettet. Altså er det penger som kunne blitt brukt til å hjelpe folk ute i verden.

– Vi er litt overrasket over at det er så forskjellige måter og styre skattepengene på.

Hvordan mener du at vi skal få flere flyktninger hit da?

– Vi kunne ta de imot gjennom FNs høykommissær for flyktningers kvotesystem. Det er det tryggeste systemet vi har, hvor folk kommer direkte til Norge, sier Nesse.

– Kapasiteten er sprengt i andre land

Marof Bakhtear
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bakhtear forteller at kapasiteten er sprengt i andre land. Da virker det meningsløst å sitte på Hvalsmoen som er helt nyoppusset, og har plass til i hvert fall 700 stykker til, sier han.

– Man kjenner kanskje ikke så mye på det hjemme hos seg selv, som man gjør i asylbransjen. At flyktninger må sitte under plastpresenninger skjønner jeg ikke, når vi har råd til å ta de imot, avslutter Bakhtear.

Klokken 14 fredag vil UDI komme med en liste over hvilke mottak som blir lagt ned.