Stille på mottakene

På Hvalsmoen transittmottak på Ringerike bor det nå bare 80 flyktninger. Mottaket som kan ta imot 850 stykker har aldri opplevd så liten pågang.

Hvalsmoen

Hvalsmoen transittmottak utenfor Hønefoss er ett av landets største.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Nå er det nesten helt stille på mottaket, og kontrasten til hvor mange som kom hver dag i fjor er stor.

– Det er jo ikke blitt fred i verden

Det er jo en litt kunstig situasjon, for det er jo ikke blitt fred i verden, sier mottaksleder ved Hvalsmoen transittmottak, Tove Brorson.

Tove Brorson

Mottaksleder ved Hvalsmoen transittmottak, Tove Brorson.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I vinter tok asylmottak over hele landet imot tusenvis av flyktninger som kom til Europa under flyktningkrisen. Hvalsmoen transittmottak er ett av landets største.

– Jeg tror ikke det har vært så tomt siden oppstarten i 2010. 80 stykker er jo ingenting, fortsetter hun.

Stopp i flyktningstrømmen

I mars inngikk EU en avtale med Tyrkia om å sende båtflyktningene som kom over Middelhavet tilbake igjen. Da ble det bråstopp i flyktningstrømmen, og det merkes godt på asylmottakene.

Raumyr statlige mottak i Kongsberg legges ned, og på Hvalsmoen transittmottak har mange mistet jobben. I vinter slet mottaket med å skaffe nok arbeidskraft, men nå er de fleste kontraktene avsluttet.

Marof Bakhtear

Tidligere var de seks ansatte på logistikk-kontoret på Hvalsmoen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det var tidligere seks ansatte bare her på logistikk-kontoret, og nå er det bare en og en halv stilling, sier Marof Bakhtear som er logistikkansvarlig på Hvalsmoen.

– Vi har jo merket det ved at vi ikke får nye beboere. Det blir færre og færre her etter hvert som vi fordeler beboerne til andre mottak, forteller mottaksleder ved Raumyr statlige mottak på Kongsberg, Britt Scharffenberg.

Hvalsmoen

Hvalsmoen transittmottak har flere rom som er helt nyoppusset og som nå står tomme.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Pusset opp for flere millioner

På Hvalsmoen har den stille perioden nå blitt brukt til oppussing. Det er den største oppussingen av bygningene i den gamle militærleiren som er gjort siden HERO tok over, forteller mottakslederen.

– Vi har pusset opp alle blokkene. Så her er det investert mange millioner. Da er det klart at det er en fordel at det har vært tomt.

– Så dere er klare hvis det skal komme nye innrykk?

– Ja ja, vi er klare i morgen vi da. Da er det bare å vri om nøkkelen, avslutter Brorson.