NRK Meny
Normal

– Ikke en oppfordring til vold

Utøya-drapene ble kalt «jakttrening» i privat Facebook-gruppe.
– Klønete skrevet, mener administratoren.

Skjermdump av FRPs venneside, Utøya

– Disse ytringene er hatefulle og grusomme. Vi tar dem svært alvorlig og har varslet PST, sa AUF-leder Mani Hussaini fredag.

Foto: Skjermdump: Frps venneside (Radikal Portal)/NRK

Det var nettstedet Radikal Portal som først omtalte saken om Facebook-gruppen Frps Venneside, der det den siste tiden er publisert en rekke sterkt negative ytringer mot AUF.

I en debatt-tråd som startet med at det ble ytret sterk misnøye med Kristelig Folkeparti og deres standpunkt i asylbarn-saken, sidestiller en mann i 60-årene fra Telemark drapene på Utøya med jakttrening. Han får, ifølge Radikal Portal, støtte av en mann fra Troms som mener at hele øya burde vært sprengt vekk.

Tar sterkt avstand fra oppfordringer til vold

Ole Morten Jensen fra Hole var fredag sidens eneste administrator. Han ønsket da ikke å la seg intervjue av NRK. Lørdag har han publisert en pressemelding i kommentarfeltet til Radikal Portal:

Ole Morten Jensen

Ole Morten Jensen sier det er opp til politiet å vurdere om uttalelsene er straffbare.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er meget trist og beklagelig at denne saken har fått så stor medieoppslag, skriver Jensen.

Han poengterer også:

– Jeg er en evig forkjemper for alles rett til å ytre det man mener innenfor lovens rammer og regelverk, men tar sterkt avstand fra ytringer som oppfordrer til vold.

Meldt til PST

Etter at Radikal Portal informerte AUF, gikk de til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med saken.

Jensen skriver i pressemeldingen at det nå får være opp til politiet å vurdere om uttalelsene i gruppa er straffbare. Han tolker derimot ikke uttalelsene som en oppfordring til vold.

– Jeg mener det som er skrevet på Facebook som meget klønete skrevet, men vurderer det ikke som en oppfordring til vold slik det oppfattes av andre, skriver Jensen.

Flere administratorer

Etter at saken ble kjent i media har gruppen økt antall administratorer. I skrivende stund er det fem stykker. Facebookgruppen Frps Venneside har i overkant av 1100 medlemmer. Og det understrekes i beskrivelsen at det ikke er noen offisiell FrP-side.

Om rollen som administrator sa Jensen til Radikal Portal fredag:

– Hva voksne folk skriver på en slik gruppe, får være helt opp til dem selv og er ikke noe jeg som administrator legger meg opp i.

Jensen har tidligere vært sentral i debatten om Utøya og minnestedet. Han har nå ingen verv i Utstranda vel, som han tidligere har representert.

Styret i Utstranda vel tok fredag kontakt med Ringerikes Blad og uttalte at de tar sterkt avstand fra denne type ekstreme ytringer.