NRK Meny
Normal

Kaller Utøya-drapene jakttrening

AUF har i dag varslet PST om ei Facebookgruppe der drapene på Utøya i 2011 blir omtalt som "jakttrening".

Skjermdump av innlegget i Facebook-gruppen Frp Venneside

Skjermdump av innlegget på Facebook-siden.

Foto: Skjermdump: Frps venneside (Radikal Portal)

Det er nettstedet Radikal Portal som i dag skriver om Facebook-gruppen Frps Venneside, der det den siste tiden er publisert en rekke sterkt negative ytringer mot AUF.

I en debatt-tråd som startet med at det ble ytret sterk misnøye med Kristelig Folkeparti og deres standpunkt i asylbarn-saken, sidestiller en mann i 60-årene fra Telemark drapene på Utøya med jakttrening. Han får, ifølge Radikal Portal, støtte av en mann fra Troms som mener at hele øya burde vært sprengt vekk.

PST er informert

Etter at Radikal Portal informerte AUF, gikk de til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) med saken.

Vi tar dette svært alvorlig. Vi velger å oversende slike ting til politiet og lar dem ta trusselvurderinger. Vi opplever dialogen med PST som god, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Trusler mot AUF av denne typen skjer ikke ofte. Vi opplever at debatten som regel er saklig og preget av respekt for at man har ulike meninger.

Han mener det er skuffende at slike holdninger fortsatt finnes etter at samtlige politikere manet til samhold etter terrorangrepene i 2011.

Mani Hussaini

– Disse ytringene er hatefulle og grusomme. Vi tar dem svært alvorlig og har varslet PST, sier AUF-leder Mani Hussaini til Radikal Portal.

Foto: Kristoffer Klunk / AUF

– Da terroren rammet Norge for under fire år siden, sto vi sammen mot hatet og det brutale. Siv Jensen sa «Vi er alle AUF-ere» og alle var enig om at holdningene til terroristen skulle møtes med mer demokrati, mer debatt, mer ytringsfrihet. Her ser vi at holdningene fortsatt finnes. AUF er åpen for å ta debatten om innvandring når som helst, sier Hussaini til Radikal Portal.

NRK har vært i kontakt med PST, som ikke vil kommentere enkeltsaker.

– Privat, lukket gruppe

Facebookgruppen Frps Venneside har rundt 1100 medlemmer, og administreres av Ole Morten Jensen fra Hole, som har vært sentral i debatten om Utøya og minnestedet etter terrorangrepet i 2011.

– Dette er en privat vennegruppe som er lukket, og som ikke har noen tilknytning til Frp, sier han.

Han hevder han som administrator ikke ser noe galt i at voksne mennesker får uttrykke sin mening på et nettforum som Facebook.

Ole Morten Jensen

Ole Morten Jensen fra Hole er administrator av Facebook-siden Frps Venneside.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Hva voksne folk skriver på en slik gruppe, får være helt opp til dem selv og er ikke noe jeg som administrator legger meg opp i, sier han til Radikal Portal.

Jensen ønsker ikke å intervjues av NRK, men sier han står inne for det han har sagt til Radikal Portal.

Dette er beskrivelsen som ligger ute på den lukkede gruppen:

«Siden er ment for å diskutere og spre FRP politikk med likesinnede, som alle er Frp-venner. Her kan vi komme med spørsmål, og forhåpentligvis få svar fra andre som innehar ulike verv, stemmer eller hegner og Frp. Vi vil ikke ha innlegg som krenker menneskers religion, tro eller politisk ståsted! Nå Ligger forkurset på kommunevalget 2015. Hva kan vi gjøre for å få en større oppslutning hos Frp?!

Dette er ingen offisiell FrP side. »