Hopp til innhold

– Fikk et spark i rumpa for å komme opp bakken

MODUM (NRK): I Telesletta borettslag i Åmot går beboerne tur i regi av hjemmesykepleien for at de skal klare seg lenger i eget hjem. Hjemmetjenesten i Modum ser gode resultater av arbeidet.

Viktig turgåing

UT PÅ TUR: Berit Tandberg (85) er en av beboerne i Telesletta borettslag som går turer på egen hånd opp 'Mørdarbakken'. Turene er i regi av hjemmesykepleien. Virksomhetsleder i hjemmetjenesten til Modum sør, Mette Jahr (til venstre), forteller om gode resultater av turgåingen. Hjemmesykepleier Tone Strand forteller at mange av beboerne har vært positive til å gå de små turene.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Jeg har gått mye bort på butikken, men jeg har ikke gått opp bakken. Jeg fikk ett spark i rumpa slik at jeg kom meg opp bakken også, forteller 85 år gamle Berit Tandberg.

Hun triller rullatoren målrettet i desemberkulda. Tandberg er en av 17 beboere i Telesletta borettslag i Åmot som har vært med i trimgruppa som ble ledet av hjemmesykepleien. Nå går beboerne selv tur når de ønsker. Den fysiske aktiviteten blir godt dokumentert i en blå postkasse som hjemmesykepleien har satt opp i enden av bakken.

– Jeg vil gjerne komme ut for mosjonens skyld. Også treffer jeg folk. Jeg gjør det mye for helsa. Det hadde vært fælt for meg å sitte hjemme hele tida, sier Tandberg.

LES OGSÅ: Krangler om sykehjemsplasser i Drammen

Før eldrebølgen

Når eldrebølgen slår inn i framtida må helsevesenet tenke nytt for å kunne tilby tjenester til de som trenger det. Hjemmerehabilitering er det nye innen helsetjenester. Målet er at eldre skal kunne bo hjemme og mestre sin egen hverdag lenger. Turgåingen, som er satt i gang av hjemmesykepleien i samarbeid med ergoterapeuter og fysioterapeuter, er en del av dette.

– De eldre bevarer den fysiske funksjonen sin på en bedre måte. Det gjør dem bedre rustet til å bo hjemme så lenge som mulig, noe de fleste ønsker, sier Mette Jahr, virksomhetsleder i hjemmetjenesten til Modum sør.

Hun forteller at målrettet arbeid på dette området har høstet resultater.

– Vi ser at vi kan trekke oss tilbake på enkelte tjenester i hjemmet. Vi har noen suksesshistorier på det i Modum, sier hun.

LES OGSÅ: Vil at Helse-Norge skal lære av Hallingdal sjukestugu.

Suksesshistorier

Ifølge Jahr er det ikke uvanlig at eldre blir ekstra passive av at hjemmesykepleien hjelper for mye til med daglige gjøremål. Hun mener det må en holdningsendring til, både blant mottakere og givere av helsetjenester.

– Det er stadig flere og yngre som har behov for hjemmetjenester. Vi kan ikke bare øke på med hjemmetjenestene. Vi må se de enkeltes ressurser for å kunne sette inn de riktige tjenestene på rett tid til rett person, sier hun.