Hopp til innhold

– Det er høl i huet

DRAMMEN (NRK): Overleger ved sykehuset i Drammen til frontalangrep mot Helse Sør-Øst. Mener de ikke skjønner hva de foreslår når de vil flytte avdelinger ut av det nye sykehuset.

Tegninger av sykehus på Brakerøya. Skisse av NVVS

Dette er skissene av det nye sykehuset som skal stå på Brakerøya i Drammen.

Foto: Skisse av NVVS

– Dette er en avgjørelse som er såpass høl i huet at sunn fornuft tilsier at det ikke kan gjennomføres, sier overlege Tore Rytter Evensen.

På gangen utenfor står pasient Bjørn Husfloen fra Numedal med grønn operasjonshette trukket over håret og venter på å bli operert.

Bjørn Husfloen

Bjørn Husfloen fikk gjennomført sin operasjon på sykehuset i Drammen. Han mener det ville vært plundrete å reise fra Numedal til Bærum.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det passer ikke det, vet du. Det blir for langt, sier Husfloen som også påpeker at han syntes det hadde blitt veldig plundrete å gjennomført den samme operasjonen i Bærum.

Det har gått opp for begge to hva det nye forslaget til Helse Sør-Øst innebærer. For å spare penger skal det kuttes i tilbudet ved det nye sykehuset i Drammen, og det lenge før byggingen har startet. Blant annet må øyeavdelingen flyttes til Bærum.

Tror det blir like dyrt med transport

Inne på den nåværende øyeavdelingen er overlegen i gang med en grå stæroperasjon. Hans sjette i dag. Avdelingen har 35 000 konsultasjoner i året og 80 prosent av pasientene kommer fra Buskerud.

– De fleste er eldre. Gamle mennesker som trenger transport og så videre. Her snakker man altså om å flytte avdelingen for å spare inn noen skarve millioner på et byggeprosjekt nede på Brakerøya. Det kommer til å være brukt opp på én-to-tre, med frakt av pasienter minimum fire mil ekstra inn til Bærum, sier Rytter Evensen og legger til:

– Det er så ulogisk, at vi kan nesten ikke tro at det er noen ansvarlige mennesker som kan gjennomføre noe sånt.

De som har tenkt, er et utvalg med fagsterke personer som har fått som mandat å spare inn 600 millioner kroner.

– Det er jo sånn at en del av oppgaven som er gitt, er å peke på hvilke funksjoner som kan flyttes ut fra Brakerøya og plasseres på andre lokasjoner i Vestre Viken. Og da er øyeavdelingen vurdert til å være en av de store enhetene som kan flyttes ut, sier utvalgsleder Dag Bøhler i Helse Sør-Øst.

Sykehus Brakerøya

Her på Brakerøya i Drammen skal det nye sykehuset plasseres.

Foto: Eivind Bulie / NRK

– Stiller oss undrende

Lars Borgen

Borgen mener forslaget er stikk i strid med tidligere tankegang.

Foto: Privat

– Dette er jo stikk i strid med hele Oslo-prosessen og tankegangen rundt Vestre Viken, nemlig å flytte pasienter og ressurser ut av Oslo og behandle dem så nærme hjemstedet som mulig. Vi stiller oss undrende til dette tiltaket, sier leder av aksjonsgruppa til overlegene, Lars Borgen.

Han sier de tror Helse Sør-Øst vil ende på at innsparingene er marginale, og at det ikke er et klokt valg.

– Hvis denne diskusjonen som vi nå får, medfører at det kommer opp andre forslag som er bedre egnet, og som man ikke har sett, så vil jo det bare være fint, sier Bøhler.