NRK Meny
Normal

600 må gå i Norske Skog

Norske Skog iverksetter en rekke tiltak for å redusere kostnadene. 600 mennesker mister jobben.

Follum fabrikker
Foto: Follum fabrikker

Det skal gjennomføres en nedbemanning ved alle enheter i konsernet. Det antas at om lag 600 ansatte må gå, som utgjør ni prosent av arbeidsstokken globalt.

- Ytterligere nedbemanning og kostnadsreduksjoner er krevende for alle medarbeidere i Norske Skog. Vi vil rette mye innsats mot å hjelpe dem som mister jobben som følge av de nye tiltakene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Svakt resultat

- I første kvartal i år var vår kapasitetsutnyttelse på 76 prosent, noe som medørte et svakt resultat. Vi kan ikke sitte stille og se på at våre økonomiske resultater faller, sier Rynning-Tønnesen.

For å forbedre konsernets finansielle stilling er det besluttet å redusere nivesteringsnivået med 400 millioner kroner i 2009. Dette reduserer årets nivå til 600 millioner.

80 mister jobben på Hønefoss

I løpet av 2009 skal det gjennomføres en nedbemanning fra 420 til 340 ansatte på Norske Skog Follum.

Fabrikken har to papirmaskiner i drift som produserer avispapir og magasinpapir.

Produksjonen av forbedret avispapir som foregår i Hønefoss vil bli flyttet til Norske Skog Skogn.

Men produksjon på begge papirmaskinene opprettholdes på Follum.

- For å overleve framover i papirindustrien må vi være bedre på kostnader enn våre konkurrenter. Follum vil fortsette produksjonen på de to papirmaskinene med lavere kostnader, sier kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Tom Bratlie til NRK.

Allmøte i Halden

Fabrikkdirektør Olle Axell ved Norske Skog Saugbrugs i Halden regner med å måtte nedbemanne med rundt 20 personer i løpet av året.

Han håper de klarer det uten oppsigelser, men garanterer ikke. Det blir også mindre penger til investeringer og vedlikehold.

Innsparingen fortsetter til neste år. På årsbasis vil innsparingen utgjøre 20 til 40 moillioner. Produksjonen vil være uendret.

Reduserer i Nederland

I Nederland vil bemanningen ved Norske Skog Parenco bli redusert med 170 til 200 personer. 428 personer jobber der i dag. Verdien ved fabrikken vil bli satt ned med 900 millioner kroner som følge av at produksjonen ved den ene papirmaskinen blir stanset.

I pressemeldingen skriver Norske Skog at de vil forsterke Follums satsning innenfor bioenergi.

Les: Informerer de ansatte fredag

Les også: - Vurderer Follum