Vis godhet og barmhjertighet

De røde hjertene rope til oss i dag også. Kan vi høre mer enn kassa-apparatenes støy? spør Herborg Finnset Heiene.

Herborg Finnset Heiene.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Sakarja 7, 8-12.

Vi møter det over alt nå, det røde hjertet. Stort og fint. Det henger til pynt. Det henger til pynt i alle vinduer. I alle juleutstillinger. Det røde hjertet.

Det har kjærlighetens form og farge – rødt og fyldig. Det er det hjertet som barna tegner. I desembermåneden har vi stilt det ut: Kjærlighetens symbol.

- Slik det nå henger der; midt i julestria; Hva er det som det sier til oss ? Snakker det virkelig om julehandel? Sier det ” Kjøp, kjøp – fort deg”; - eller sier det noe mer??

Det røde hjertet, det vil i alle fall si noe mer til meg; det vil si noe som ikke kan uttales i ord; om godhet og barmhjertighet. I dag møter vi det i profeten Sakarja sine ord;

Fell rettferdige dommer! vis godhet og barmhjertighet – enhver mot sin bror

Hva er barmhjertighet?

Kanskje noe av det vanskeligste vi mennesker gjør ; den øvelsen som det røde hjertet vil ha oss med på; som er å se sitt medmenneske først. Å spørre etter andre før du spør etter deg selv.

Det røde hjertet henger i mange vindua. Det er ikke så dumt det, i disse tider. For hvem er det som kjem oss i møte? I årets mørkeste tid, og om du må oppleve det nå; i livets mørkeste tid: Gud, som selv er kjærligheten, har gitt oss den aller største fortellinga om kjærlighet; Gud elsker menneskene så til de grader at han ikke kan holde seg unna; Gud lar seg føde midt mellom oss. Ikke bare for oss som har mer enn vi kan klare å bruke; men midt i all verdens elendighet; ingen ting av det skyr Gud; for menneskets skyld.

I vår fikk jeg være med på noe stort, etter mer enn 30 års arbeid var et kirkebygg i en bydel i Tromsø ferdig. Kirka skulle vigsles og tas i bruk. Og som det ofte er; det var ikke alt som var heilt ferdig. Det som nå er blitt ei altertavle var da en vegg med tomme huller hvor mange små bilder skulle inn.

Bare ett eneste felt var ferdig; der sto det et lite bilde- av glass. Det var et bilde av det røde hjertet. Og bak skinte sommerlyset. I det røde hjertet i den nye kirka i Kroken. Det røde hjertet nederst i hjørnet. Det røde hjertet. Som holder ut alt. Som bærer verden.

De røde hjertene rope til oss i dag også. Kan vi høre mer enn kassa-apparatenes støy?

Vis godhet og barmhjertighet – for Kjærlighetens skyld.

Skriv til Herborg Finnset Heiene.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører ”Kjærlighet fra Gud”, og det er Maria Therkelsen og Anders Berglund som synger.

Andakt fredag 8/12.