NRK Meny
Normal

Underet med nøklene

Gud kan gripe inn på spesielle måter for å vekke oss opp. Han gjør ikke så ofte under med nøkler som forsvinner og blir funnet igjen på en utrolig måte, forteller Asbjørn Kvalbein.

Asbjørn Kvalbein.
Foto: Privat bilde

Det hendte i et nordafrikansk land. En mor ble en levende kristen og ivrig etter å bli en tjener for Kristus i hverdagen sin. Men ikke alle liker at noen tar troen til seg på en personlig måte. Denne kvinnen ble foraktet av mannen sin, og etter hvert kom han til å bli mer og mer fremmed for henne, ja han begynte rett og slett å hate kona si.

Det er evangelisten Billy Graham som forteller denne historien, om mannen som syslet med planer om å ta livet av kona, de to barna og seg selv. Men han trengte et motiv. Han bestemte seg for å anklage henne for å ha stjålet nøklene hans – til banken, der han jobbet, til huset og bilen.

Tidlig en ettermiddag dro han til den lokale baren. Han passerte en bru over en av de små elvene som renner ut i Nilen. Der slapp han nøklene uti. Så fortsatte han til baren, der han drakk en hel del.

Da det begynte å bli kveld, dro kona hans til fiskemarkedet for å kjøpe mat til aftens. Hun kjøpte en stor Nil-åbor. Da hun renset fisken, ble hun helt forbløffet da hun fant nøklene som hørte til mannen hennes. Hvordan var de havnet der? Hvordan hadde dette skjedd? Hun skjønte ingenting, men vasket dem og hang dem der de pleide å henge.

Bankmannen kom hjem sent på kvelden, helt full. Han sparket opp døren og ropte: «Kvinne, hvor er nøklene mine?» Hun hadde allerede lagt seg, men sto opp, tok dem fra knaggen i soverommet og ga dem til ham. Da han så nøklene, ble han – ifølge det han fortalte senere – fullstendig edru, og straks falt han på knærne og ba om tilgivelse. Nå måtte han bare bekjenne at Jesus Kristus er Frelser og Herre.

Apostelen Paulus skrev til de kristne i Efesus og minte om at det hadde vært et før og et nå i livet deres også. «Dere selv var jo en gang mørke, men nå er dere lys i Herren. Vandre som lysets barn!» Med andre ord: Lev et liv som tåler lyset, «for,» sier Paulus, «lysets frukt består i all godhet og rettferdighet og sannhet. Prøv da hva som er til behag for Herren! Ta ikke del i mørkets ufruktbare gjerninger, men refs dem heller!

For det slike mennesker driver med i det skjulte, er det en skam bare å tale om. Men når alt dette blir refset, blir det avslørt av lyset. For alt som blir åpenbart, er lys. Derfor sier Skriften: Våkn opp, du som sover! Stå opp fra de døde, og Kristus skal lyse for deg» (Ef 5,8–14).

Gud kan gripe inn på spesielle måter for å vekke oss opp. Han gjør ikke så ofte under med nøkler som forsvinner og blir funnet igjen på en utrolig måte. Men han gjør det ufattelige underet at noen kommer inn i lyset fra Kristus og begynner å vandre som lysets barn.

 

Skriv e-post til Asbjørn Kvalbein her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører gruppa ”Seriøse Unge Menn” (SUM) framføre den amerikanske gospelsangeren Bill Gaithers sang, som på norsk heter ”Han grep meg”.

Hør andakten 6. juni.