NRK Meny
Normal

Selvinnsikt er en strålende ting

Tidlig neste morgen kom han til tempelet igjen. Hele folkemengden samlet seg om ham, og han satte seg og begynte å undervise dem.

Illustrasjonsbilde steining
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

3 Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne fram 4 og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. 5 I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?» 6 Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren. 7 Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.»

8 Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden. 9 Da de hørte dette, gikk de bort, én etter én, de eldste først. Til slutt var Jesus alene igjen, og kvinnen sto foran ham. 10 Da rettet han seg opp og spurte: «Kvinne, hvor er de? Har ingen fordømt deg?» 11 Hun svarte: «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»

Dagens ord er Selvinnsikt. Facebook og andre steder er fullt av ymse tester vi kan ta for å finne ut hva slags typer vi egentlig er, hva vi kan, hvem vi passer sammen med, hva slags jobb vi bør ha, hvilken kjendis vi ligner. Jeg er litt usikker på hvor mye disse testene bidrar til reell selvinnsikt? Men selvinnsikt er en strålende ting. Mennesker som har god selvinnsikt, som kjenner sine gode og dårlige, sterke og svake sider, som skjønner hvordan de selv virker på andre og kan være ærlige om det – de menneskene er det ofte godt å være rundt. Og selvinnsikt kan redde liv, bare hør:

Johannes skriver om en kvinne som var blitt tatt på fersken i utroskap. Mannen hun var utro med, nevnes ikke. Men kvinnen blir dratt med til der Jesus sitter og underviser masse folk, og de religiøse vokterne sier: ”Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?”

De ville finne noe å anklage ham for. Hvis han forsvarte kvinnen, kunne de ta ham på at han ikke respekterte loven. Hvis han sa hun skulle steines, ville han framstå som hard i møte med et menneske i nød. Umulig situasjon. Intens stillhet. Jesus svarer; overraskende og genialt: ”Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.” Da de hørte dette, gikk de bort, en etter en, de eldste først.

Selvinnsikt kan redde liv. Jeg vet selvfølgelig ikke om det var selvinnsikten som gjorde at vokterne slapp steinene. Man kan jo håpe. Jesus tok en risiko. Hvis bare en av disse mennene hadde våget å hevde at han var syndfri, og begynt å kaste den første steinen, hadde det fort kommet mange etter. Men Jesus sitt svar utfordret alle på å gå i seg selv, i stedet for å være for raske til å dømme andre. Hvis vi tar en liten runde i oss selv først, blir det ofte vanskeligere å kritisere andre. Hvis vi har selvinnsikt.

Hvordan øver vi opp selvinnsikten? Ved å tenke igjennom dagene våre – hva som skjer og hvordan vi håndterer ting. Ved å omgi oss med noen kloke, ærlige folk som vil oss vel. Ved å bli både bekreftet og utfordret på de vi er.

Jesus gjør det. Bekrefter og utfordrer. Bekrefter oss som elskede og unike mennesker, skapt i Guds bilde. Og utfordrer oss på vår synd – våre svik, vår egoisme, dømmesyke, likegyldighet. God selvinnsikt og god selvfølelse er en uslåelig kombinasjon.