NRK Meny
Normal

Se på Jesus

Jesus er ikke kommet for å frelse de perfekte. Når jeg kjenner at livet raser utfor. Og det jeg gjør ikke holder mål, skrur jeg Jonny Cash på full guffe i bilen, sier Eilev Erikstein.

Eilev Erikstein
Foto: Ivar Solbu

Teksten er hentet fra 5, 17-20.

Det er mange tekster i Bibelen som gir meg uro. Ord som setter seg som en klump i magen. Hør på dette fra dagens tekst i Matteus. I det femte kapitlet. Jesus sitter oppe på et fjell. Han har nettopp holdt si Bergpreike - og er i humør til å si klart ifra:

”Ja, det seier eg dykk. Er ikkje dykkar rettferd mykje større enn rettferda åt dei skriftlærde og farisearane, kjem det aldri inn i himmelriket.”

Orda står der, og det er lita hjelp i la dem bli magesmerter. Fordømmelse av det menneskelige var ikke Jesus poeng. Jesus kom for å oppfylle loven. Det vil si bytte ut en kalde, matematiske vurdering av mennesker - med kjærlighet, varme og nåde.

Gjennom lidelse og oppstandelsen blei en ny veg åpna: Vegen til himmelen. Ikke fordi jeg kan klare Jesus krav- men fordi Han gikk trofast i døden. Alt dette som gjør at jeg kan ta blikket bort fra meg sjøl - og heller sjå på Jesus.

Jesus er ikke kommet for å frelse de perfekte. Når jeg kjenner at livet raser utfor. Og det jeg gjør ikke holder mål, skrur jeg Jonny Cash på full guffe i bilen. The Man In Black blei han kalt. Så lenge vår verden var urettferdig ville han gå i svarte klær. I solidaritet med alle undertrykte og lidende mennesker.

På den siste plata han laga før han døde synger Jonny Cash:

Jeg kom til å tru på ei makt, høyere enn meg sjøl, Jeg kom til å tru at jeg trengte hjelp, for på finne fram. I barnlig tillit gav jeg opp å prøve før jeg skjønte at jeg trengte ei høyre makt.

En kar bad om samtaler under soninga i fengslet. Mange ting hadde gått galt. Han var nær blitt drapsmann og sleit med ettervirkinger av dette. Samvittigheta laga søvnløse netter. Jeg prøvde med alt jeg kunne av teraputisk kløkt. Her var det både narrative og kognitiv terapi, men ingen ting hjalp.

Etter noen timer så han lett oppgitt på meg. Takka meg for innsatsen. Sa at jeg var grei å snakke med. Men at all praten ikke hjalp for det han sleit med: ” Jeg trur heller jeg trenger en Frelser!”, slo han fast.

Skriv e-post til Eilev Erikstein

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Johnny Cash synge ”I came to believe”.

Andakt 19.09.08 ved Eilev Erikstein