På reise

Jeg går et stykke videre langs den smale veien, og kommer til et fjøs. Hit kommer dyrene og søker hvile for natten. Tankene går til en stall for 2000 år siden, sier Odd J. Eidner.

Odd Jarle Eidner
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Esek.34, 25-31.

Denne uka skal andaktene handle om å være på reise. Det er noe vi gjør hele tiden. Hele livet vårt er ei sammenhengende reise.

”Av og til er jeg nødt til å ta livet mitt med på en aldri så liten luftetur” sier dikteren Hans Børli i et av sine dikt. Vi er stadig ute og lufter oss, og reiser mer enn noen gang tidligere. Jeg elsker å være på reise. Det er spennende å oppleve nye steder og treffe nye mennesker. Livet blir rikere av det, og jeg tror vi utvikler oss som mennesker når vi stadig er i bevegelse.

Men det er også lett å bli rastløs. Stadig på vei videre – på hvileløs leting. Den amerikanske popartisten Bruce Springsteen, the Boss, synger om ”the hungry heart” – det sultne hjerte som stadig er på rastløs leting etter innhold og mening. Han avslutter sangen med ei dyp sannhet: ”Everybody needs a place to rest, everybody wants to have a home”. Vi trenger alle et hjem, et sted hvor vi kan finne hvile.

I andaktene denne uka skal vi være på reise. Hver dag skal vi komme til en ny plass som bibelteksten tar oss med til. En plass der vi kan se livet vårt i en større sammenheng, et sted der vi kan finne litt hvile på vår vandring.

I dag, på mandag, blir vi tatt med til et grønt og frodig landskap. Sola skinner, fuglene synger, det går sauer og beiter fredfullt i skråningen, og ingen villdyr er å se. Etter en lang og mørk vinter kjenner jeg at det er godt å komme til dette landskapet. Jeg går sakte og nyter hvert et skritt.

Ved siden av veien står et skilt, der står dagens Bibelord:
"Jeg rydder ut villdyrene i landet, så folk kan bo trygt i ødemarken og sove i skogene. Jeg sender regn i rette tid, regn som blir til velsignelse. Trærne på marken skal bære frukt; jorden skal gi sin grøde, og folk skal bo trygt i landet. De skal sanne at jeg er Herren."

Jeg går et stykke videre langs den smale veien, og kommer til et fjøs. Det er et sauefjøs, og lukten sitter i veggene. Hit kommer dyrene og søker hvile for natten. Tankene går til en stall for 2000 år siden. Det lukter fjøs av jule-evangeliet også, tenker jeg. Da den evige Gud kom inn i vår verden, så skjedde det i en stall – ikke i et slott. Derfor gir det god mening at den første rasteplassen er et fjøs. Det var her det startet.

På veggen i fjøset henger et Skriftord:
Dere er sauene mine, hjorden som jeg gjeter; dere er bare mennesker, men jeg er deres Gud, lyder ordet fra Herren.

Han som ble født i en stall, han sier til oss: ”Jeg er den gode hyrde.”

Og så kan vi svare med de gamle ordene:
”Herren er min hyrde, jeg mangler ingen ting. Han lar meg ligge i grønne enger; han fører meg til vann der jeg finner hvile, og gir meg ny kraft.”

Skriv e-post til Odd J. Eidner.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører sangen "Hungry heart" med Bruce Springsteen.

Hør andakten 7. april 2008