NRK Meny
Normal

Nåde

Da jeg var guttunge, havnet jeg rett som det var i slåsskamp i skolegården. Jeg var ikke store karen, bare stor i kjeften, forteller Knut Grønvik.

Andaktsholder Knut Grønvik.
Foto: Ned Alley / NRK

Teksten er hentet fra Joh. 1,16-18.

Godt nytt år!

Du har sikkert både sagt og hørt det mange ganger allerede. Men her i radioandakten har vi ikke hatt sjansen til å si det før nå. Vi ønsker våre lyttere alt godt i det nye året, og våre ønsker om et godt nytt år kommer sammen med et godt gammelt ord. Det er ordet «nåde».

I dagens bibeltekst leser vi til og med om «nåde over nåde». Det er liksom ingen ende på det. Vi har uendelige mengder av nåde å boltre oss i. Guds nåde tar aldri slutt. Og nå gir han oss enda et nytt år – fullt av nåde.

Da jeg var guttunge, havnet jeg rett som det var i slåsskamp i skolegården. Jeg var ikke store karen, bare stor i kjeften, og fikk ofte som fortjent. Som regel endte jeg nederst. En som var større og sterkere enn meg, holdt meg fast på bakken – og da var det bare én ting å gjøre: be om nåde!

Det pleide å hjelpe. Det var en slags uskreven lov at da fikk du slippe løs. Og sånn er det med Guds nåde også. Når nyttårsforsettene ryker. Når du kjører deg fast i de samme gamle sporene og gjør tabbene fra i fjor om igjen. Når du føler deg maktesløs og alt er fastlåst. Når du har gjort noe dumt eller kanskje til og med noe galt – da kan du be Gud om nåde. Om nye sjanser. Om å få reise deg igjen og begynne på nytt. Og det vil han gi deg. For Guds nåde tar aldri slutt.

Og enda er dette bare litt av det Gud i sin nåde vil gi oss. For nåden er ikke bare en nødløsning når vi ikke får det til selv. Også alt det gode som skjer, er gaver fra en god og nådig Gud. Nåde er ikke bare noe Gud allernådigst går med på når vi trygler om det. Det gode gamle ordet nåde forteller oss om en Gud som er full av velvilje og godhet, en Gud som gir lenge før vi ber.

Nå har vi fått et nytt år i gave. Vi feirer det mens vi ennå har mye av jula med oss. Det passer godt. For aldri har verden sett Guds godhet og nåde tydeligere enn da Jesus ble født. Jesus var full av Guds godhet. Han kom for å dele den med oss. «Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde.» Dette er de ordene fra Bibelen vi får starte det nye året med. De står i begynnelsen av Johannesevangeliet, der det fortelles om Jesu fødsel. Han kom til verden med nåde og godhet fra Gud.

Derfor trenger vi ikke vente til vi ligger nede. Vi trenger ikke være spesielt ille ute. Vi kan ta imot Guds nåde i glede og takknemlighet. Og skulle du komme i tvil om at Gud virkelig vil deg vel, kan du kaste et blikk på Jesus. «For ingen har noen gang sett Gud.» Men Jesus har vist oss hvordan Gud er. Slik Jesus var mot mennesker, slik er Gud mot deg. Nåde over nåde.

Skriv e-post til Knut Grønvik her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Bodø Domkor som har spilt inn denne versjonen av Elias Blix sin nyttårssalme: ”Gamleåret seig i hav”.

Hør andakten 2/1.