Morgenandakten torsdag 4. juni

Vennskap kan ikke kjøpes

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

"Alt kan kjøpes" heter det. Alt materielt kan selvsagt kjøpes; eiendom, mat, klær og tjenester. Og noen bruker penger for å skaffe seg trygghet, frihet, makt og posisjon. Men det er ikke sant at alt kan kjøpes. Ekte kjærlighet og ekte vennskap kan ikke kjøpes.

Av og til møter jeg mennesker som forteller om et liv som gikk galt. Alt var på stell; jobb, familie, hus, venner. Så kom kanskje et samlivsbrudd eller arbeidsledighet som satte økonomi og relasjoner på prøve. Deretter falt livets holdepunkt ett for ett; inntekt og yrkesidentitet gikk tapt, huset måtte selges, familien gikk i oppløsning – og hva skjedde med vennene?

I noen tilfeller er venner siste skanse som holder fast, åpner sine hjem og sine ører, lytter, trøster, deler trygghet og varme. Og i andre tilfeller snur også venner ryggen til når livet rakner. Kanskje gidder de ikke å være sammen med en som bare er trist, de ser ikke behovet av en venn som har verken humør eller råd til fest og moro, de orker ikke å forholde seg til en annens tap og nederlag.

Hvordan bygge vennskap som tåler deg i både gode og vonde dager? Det kan være nyttig med et kritisk blikk på hvordan man er sammen og hva som preger vennskapet. Er det viktigst å vise frem en fin fasade, eller våger dere å møte hverandre på et dypere plan enn det rent overfladiske?

Orker du å møte vennene dine når ikke alt er tipp-topp, eller unngår du dem da? Kan du glede deg med en venn som får til noe bra, eller blir du bare misunnelig? Godt vennskap handler mye om trygghet. Et overfladisk vennskap kan utvikle seg, men da må noen våge å invitere til en dypere relasjon. Det kan være krevende, men er sjelden umulig.

Jesus søker relasjon og vennskap med oss. Et bilde han bruker er å beskrive seg selv som en gjeter, og oss mennesker som sauer. "Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene" sier Jesus. En som er leid inn for å passe på sauene, som ikke selv eier dem, vil flykte når ulven kommer.

En som er betalt for å passe på sauene har ikke omsorg for dem. Men eieren vil risikere sitt eget liv for å beskytte flokken sin. "Jeg kjenner mine, og mine kjenner meg" sier Jesus. "Jeg gir livet mitt for sauene."

Jesus viser er et forbilde for vennskap og kjærlighet. Han gir alt, og han gir ikke opp sine venner selv om de opplever stor motgang. Så tror jeg at vi trenger andre venner i tillegg til Jesus. Men uansett er det godt å ha en god venn som aldri svikter, en stødig venn som lyser sin fred på jord.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Ingebjørg Bratland – Kom, Jesus, lys din fred på jord