Morgenandakten torsdag 31. desember

Hvile for sjelen ved nyttår

Sara Moss-Fongen
Foto: Elisabeth Moss-Fongen

Snart kan vi ønske hverandre godt nytt år! Jeg må innrømme at det er flere år siden sist jeg feiret nyttårsaften skikkelig. Ikke har jeg noen nyttårsforsetter, heller. Så det burde kanskje ikke vært meg som fikk holde andakten i dag. Men når vi først er her, da, ved frokostbordet eller i bilen eller hvor du nå befinner deg den siste morgenen i 2015, så har jeg lyst til å dele dagens bibelord med deg.

Jesus sier ifølge Matteus: Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.

Jesus sier dette i en av flere taler der han viser hvem han er og varsler at en ny tid skal komme. En tid der alt skal bli annerledes, der de minste skal bli de største og de syke skal bli friske og de fattige skal få en som kan gi dem håp.

At Jesus kom til jorda, som et lite barn på julenatten, markerer et skille. Julenatten skiller mellom før og nå. Før var Gud fjern, nå er Gud nær.

For mange av oss er nyttårsaften også en sånn dag som kan markere et skille. At du kan bestemme deg for å våkne opp i morgen og gjøre noe helt nytt, eller slutte med noe du har gjort før. Vi kan legge det gamle året bak oss, med alle de tingene vi helst til glemme, og samtidig tenke tilbake på alt som har vært fint. Nyttårsaften er ofte en dag for mimring. I morgen starter vi med blanke ark.

Men det er ikke alt som automatisk forandrer seg på nyttårsaften. Det er ikke alt vi kan rå over selv. Vonde følelser, sykdom og vanskelige situasjoner i familien vil fortsatt finnes iblant oss når vi våkner opp første nyttårsdag. Så det kan være godt å ta med seg Jesu ord inn i årets siste natt: Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.

Personlig tror jeg dette året vil bringe med seg ganske store forandringer i mitt liv. Jeg både gleder meg og gruer meg til det. Forandring har jeg aldri vært så glad i. Kanskje det er derfor jeg ikke er noen stor feirer av nyttår selv. Men jeg vil i alle fall ønske deg en riktig flott nyttårsaften, enten du feirer stort eller ikke, og be Gud velsigne deg rikelig i det nye året.

Sara Moss

Musikk: Marilyn Almeida og Det norske jentekor - "No stig vår song"